Химикали в козметиката и храните водят до преждевременна полова зрялост

 Химикали в козметиката и храните водят до преждевременна полова зрялост Датските медици предполагат, че съдържащите се в продуктите и козметиката химически съединения съдействат за преждевременната поява на вторични полови признаци при младежите, предаде ИТАР-ТАСС.

Така например, мнозинството млади датчанки имат на практика гърди, характерни за жени, още преди да достигнат реалната възраст за полова зрялост, пише вестник "Политикен".

През последните 15 години средната възраст за тези промени е намаляла с година, твърдят учени от столичната университетска болница "Ригсоспиталет".

В проведеното от тях изследване са взели участие около 2 хиляди момичета и девойки на възраст от 5 до 20 години. Първата група е била проучена през 1992-1993 г., втората - през 2006-2008 г. Пълните резултати от изследванията скоро ще бъдат публикувани в американското медицинско списание "Педиатрикс".

Учените се страхуват, че тази тенденция е възникнала заради пренасищането на храните и козметиката с изкуствени вещества, които нарушават нормалната работа на ендокринната система на организма. "Смятаме, че явлението е предизвикано от агенти-нарушители в околната среда", заяви медицинският експерт Лиз Ексгледе. Тя уточни, че "главните заподозрени" са парабени и фталати, които на практика се срещат навсякъде - в козметиката, оцветителите, храните.

Датските лекари в последно време все по-често алармират за преждевременното полово съзряване на младежта. Много често първите доказателства за това се появяват у момичетата на 9-10 годишна възраст. Изследователите предупреждават, че тези деца са заплашени от риск да развият в бъдеще рак на гърдата, а без възстановяването на нормалния хормонален баланс те много рано ще престанат да растат. Освен това, девойките честно се стесняват от своя външен вид и изпитват и сериозни психологически трудности. actualno.com