Българска мода във Виена

Българска мода във Виена От 24 до 26 април във виенския квартал на музеите "Музеумсквартир" ще се проведе панаирът на модата "Модепаласт". На площ от 800 кв.м. ще се представят над 80 модни дизайнери от Австрия и цяла Европа.

От седем години "Модепаласт" дава възможност на млади таланти да представят колекциите си и да пробият на международната сцена.

Тази години във фокуса на изложението са страните от Източна Европа и Холандия. Известната у нас с крайните си арт проекти Мариела Гемишева ще покаже футуристичната си колекция за 2009 г., която е подготвена за нейния център FAC (Fashion Art Center) от Йелена Кесич (Бяло и Бяло) и Боян Петрушевски (Рециклиране на бъдещето).

Повече за проекта може да се види на www.fashion-fac.com.


Българска мода във Виена_автопортрет_Гемишева В "Модепаласт" ще участва и чехкинята Ленка Валевска, известна като графичен дизайнер и автор на сценични костюми. Под марката "B3 Paulina Blachura" се крият трима представители на Полша, които ще се представят и в трите категории на изложението – мода, бижута и модни аксесоари

Панаирът на модата е съпроводен от многобройни модни ревюта, партита и прояви в целия град. Любителите на шопинга ще имат възможност да се отдадат на страстта си до късно през нощта. Започналият през 2003 година като панаир на виенската мода "Модепаласт" междувременно се е превърнал в истинско пролетно събитие, което е намерило мястото си в наситения виенски културен живот.

Снимки:

1. "Рециклиране на бъдещето в бяло" 2009 от Йелена Кесич и Боян Петрушевски за FAC Мариела Гемишева
© Яна Блажева

2. Автопортрет, фотоинсталация, 2008 от Мариела Гемишева
© www.marielagemisheva.com