Идеи за декорация с рязани цветове мушкато - колорит и разнообразие

Букетите и цветните аранжировки не са първото нещо, за което повечето хора се сещат, когато става дума за мушкато. Преобладават образите на каскадите от червеницветове, украсяващи градските балкони и фасадите на селските къщи. Но мушкатото с право е известно като „цъфтящата кралица на лехите и балконските растения“, тъй като е лесно е за отглеждане, цъфти обилно за дълъг период от време, издръжливо е и се отличава с впечатляващо разнообразие от сортове. Колоритът и пищността му го правят идеално и за декириране с отрязани цветчета. Експертите от Pelargonium for Europe (PfE) обясняват колко различно могат да изглеждат тези лесни за отглеждане летни цветя и представят идеи за декорация с мушкато.

Декорация с мушкато

Мушкатото: изобилие от цветове

Цветовете на мушкатото се отличават с огромно разнообразие от нюанси, размери и форми. Палитрата варира от бяло, розово, люляково и виолетово до сьомга, оранжево и жълто. Съществуват и многобройни нюанси на червеното, както и двуцветни и пъстри сортове с цветови градиенти, ивици или петна. Предлагат се единични, полудвойни и двойни, големи, средни и малки сортове. Някои от тях напомнят на пеперуди, други - на звезди. Има цветя с толкова много венчелистчета, че приличат на розови пъпки, и други, които приличат на лалета. Като отрязан цвят в букети и аранжировки, мушкатото може да използва перфектно това впечатляващо разнообразие. Рязането на стъблата им също не пречи на тези цъфтящи растения, а напротив - стимулира ги да цъфтят още по-обилно. Почти всички видове пеларгониум могат да се използват като отрязани цветя, независимо дали става въпрос за изправено, каскадно, сакъзче, кралско или ароматно мушкато. За да постигнете по-въздействаща визия, комбинирайте различни видове мушкато заедно.

Декорация с мушкато

Цветни вазички с подръчни материали

Всяка от тези весели цветни вази от рециклирани материали е идеална, за да се подчертае красотата на многото различни видове мушкато. А най- хубавото е, че тази креативна идея е бърза и лесна за изпълнение, дори за начинаещи майстори. Ще ви бъдат необходими: рязани цветове мушкато, стъклени или пластмасови бутилки за еднократна употреба, бяла моделираща глина, която съхне на въздух, нож, бои, четки и (по желание) прозрачен лак.

Декорация с мушкато

Декорация с мушкато

Ето как да изработите вазичките:

С помощта на точилка разточете на тънко моделиращата глина и с нож изрежете ивица, достатъчно голяма, за да покрие бутилката. Повторете това за всяка бутилка. Покрийте всяка от тях с моделиращата глина и внимателно притиснете краищата, за да затворите „шева“. Изчакайте, докато моделинът се втвърди напълно. Това може да отнеме до два дни. Накрая боядисайте вазите по свой вкус. Нанасянето на безцветен лак прави повърхностите по гладки и лъскави.
Съвет: Хартиените шаблони могат да ви помогнат да определите колко големи трябва да бъдат парчетата от моделираща глина за различните вази. За да направите шаблона си, поставете лист хартия около бутилката, така че краищата му да се застъпват леко, и отбележете линията на рязане с молив. След това отстранете хартията и изрежете шаблона по размер.

Декорация с мушкато

Букети с мушкато: перфектен за подарък и декорация

Самостоятелно или в съчетание с други летни цветя или треви, мушкатото е очарователно в букети като дълготраен рязан цвят. Независимо дали става дума за малък подарък или за декораця на масичка за кафе, букетът от мушкато създава лятно настроение и предизвиква усмивките на околните. В този красив летен букет различни видове пеларгониум са съчетани с морска лавандула (Limonium latifolium) и северноамерикански див овес (Chasmanthium latifolium). Зеленина може да добавите с пеникрес (Thlaspi Green Bell). Като алтернатива на еиничната ваза с по-голям букет можете да подредите няколко по-малки вазички, пълни с цветове от мушкато. Например, за нула време можете да създадете тази флорална наслада върху очарователна винтидж стойка на етажи. Ръждясалият вид на стойката контрастира с ярките цветя.

Декорация с мушкато

Декорация с мушкато

Декоративните листа на мушкатото и луковичните вази в рустикални цветове са в пълна хармония.
В тази лятна аранжировка върху кръгла плетена табла отрязаните цветчета пеларгониум са поставени в малки цветни керамични вази, заедно с барабанчета (Craspedia globosa).

Декорация с мушкато

Декорация за стената с рязани цветове мушкато

Декорация с мушкато

Като естествена „картина“, думата, изработена от върбови клонки и украсена с цветчета мушкато „любов“, вдъхва нов живот на тази износена стена. За да запазите свежестта на цветовете за по-дълго време, поставете стъблата на здравеца в епруветки с вода, прикрепени с тел към върбовите клонки.

Декорация с мушкато

Тази аранжировка за стена „Направи си сам“, изработена от кръгли мраморни дискове, изглежда елегантно и се прави лесно. Просто прикрепете епруветки към мраморните дискове с горещо лепило, напълнете епруветките с вода и поставете в тях отрязани цветчета пеларгониум. Закрепете ги към стената с помощта на специални закачалки за чинии. Вашата уникална декорация е готова.

Снимки от Pelargonium for Europe