Художникът Вили Николов представя избрани творби

* Изложбата „Естетика/Полифония“ ще бъде представена в галерия „Милениум“
28.02.2024 г. – 26.03.2024 г.
* * Китайският нобелист по литература Мо Йен и испанската кралица София притежават негови картини

На 28 февруари т.г. в столичната галерия „Милениум“ ще бъде открита самостоятелната изложба „Естетика/Полифония“ на емблематичния художник Вили Николов. Експозицията включва около 60 творби и обхваща последните 10 години от неговото творчеството. Домакини са Анна и Васил Банови - меценати и мениджъри на галерията. Експозицията ще представи проф. д.н. Любомир Стойков – културолог и преподавател в Националната художествена академия.

емблематичния художник Вили Николов

емблематичния художник Вили Николов

За своето творчество маестрото споделя: „Въпреки че не се занимавам с графика, претворявам всички графични техники, които владея, и ги използвам в живописта. Третирам боите като графика и това ме отличава в най-голяма степен от другите художници“.

По повод предстоящата изложба на художника проф. Любомир Стойков сподели следното: „В най-новата си експозиция „Естетика/Полифония“ Вили Николов предлага шармантен и приказен микс от разнообразни теми и сюжети, каквито са фолклорът, конете, легендите, самодивите, джазът и блясъкът на лъскавите музикални инструменти, и редица още други. Сред акцентите е и Антична Гърция и флиртът между синьото море и белия камък. Експресионистичният подход към изобразяването на женската красота интегрира както реални, така и фиктивни, сътворени от фантазията, образи на жени с така характерната за този творец мекота и свобода на цветовете и техниките. По своите мащаби и количество на картините изложбата е най-голяма в сравнение с предишните изяви на Вили Николов. Тя със сигурност ще предложи естетическа наслада и радост за окото!“.

емблематичния художник Вили Николов

емблематичния художник Вили Николов

емблематичния художник Вили Николов

емблематичния художник Вили Николов

„Характерно в творенията на Вили Николов е липсата на конфронтация между топли и студени цветове, които са в мека хармония, а живописта е спокойна и жизнерадостна. Колоритът е изключително ярък и експресивен, тоновете са шарени и дръзки, но положени върху платното от художника по особено мек начин“, споделя Анна Банова.
Творчеството на Вили Николов е забелязано и оценено от китайския писател Мо Йен, който е носител на Нобелова награда за литература, от испанската кралица София, от бившия испански министър-председател Хосе Мария Аснар и други влиятелни личности от световен план, които притежават негови произведения.

емблематичния художник Вили Николов

емблематичния художник Вили Николов

емблематичния художник Вили Николов

Всички, които желаят да видят и да се докоснат до произведенията на емблематичния художник, могат да посетят галерия „Милениум“ (бул. „Витоша“ № 89) до 26 март 2024 г.

Снимки:

1. Художникът Вили Николов.

2. Картина „Устрем“, 100 х 70 см., 2024.

3. Картина „Къщата с ягодите“, 50 х 60 см., 2024.

4. Картина „Сенки на музиката I”, 80 х 80 см., 2024.

5. Картина „Сенки на музиката III”, 80 х 80 см., 2024.

6. Картина „Българско село“, 70 х 55 см., 2018.

7. Картина „Ангел“, 100 х 30 см., 2024.

8. Картина „Карнавалът във Венеция“, 150 х 35 см., 2024.

9. Картина California, 50 х 50 см., 2016.

Фото: Личен архив на Вили Николов