Актрисата Илияна Лазарова с призив за живот без пластмасови отпадъци

* Депозитната система в България ще спаси три милиона изхвърлени пластмасови бутилки дневно

** Българският потребител плаща в троен размер всяка нерециклирана пластмасова опаковка

С въздействащо видео и фотосесия актрисата Илияна Лазарова и екологично сдружение „За Земята“ призовават за бързо въвеждане на национална депозитна система за бутилки и кенчета. В депозитната система при покупка на бутилирана напитка потребителите плащат малка сума (депозит) за опаковката, която им се възстановява при връщане на амбалажа в магазин.

Актрисата Илияна Лазарова с призив за живот без пластмасови отпадъци

Всеки българин изхвърля (не разделя за рециклиране) по 113 пластмасови бутилки годишно или четиринадесет пъти повече от средния германец, който изхвърля едва по 8 пластмасови бутилки на година. Това е така, защото в Германия действа депозитна система, която включва и сериозен дял (25%) оборотни бутилки за многократно пълнене. Над 50 страни по цял свят имат такива системи, които осигуряват 80%-90% върнати и рециклирани опаковки. Така се слага край на безразборното изхвърляне на бутилки и кенове.

У нас пластмасовите бутилки все още са обичайна гледка сред природата: в горите, край пътищата, в градските паркове, във всички водоеми и в най-добрия случай - в контейнерите за смесени битови отпадъци. Тези материали, които иначе подлежат на рециклиране, не само са загубени за икономиката, но струват немалко обществени средства за почистване, изгаряне и депониране. Те също така са част от причината от 2021 г. България да плаща от държавния бюджет над 44 милиона лева годишен данък към Европейския съюз въз основа на количеството нерециклирани пластмасови опаковки.

Актрисата Илияна Лазарова с призив за живот без пластмасови отпадъци

Над десет години Министерството на околната среда и водите проучва въвеждането на депозитна система у нас, а през 2021 г. тя влезе в официалната програма на правителството. Въпреки че от 2012 година до днес са направени три доклада по темата, последният от които е от май месец тази година, Министерството бави необходимите законови промени като поръчва пореден анализ.

Докато чакаме да дойде депозитната система и у нас, всеки ден губим 3 милиона пластмасови бутилки, които отиват за изгаряне, в сметища или в природата. На всеки километър край пътищата ни се изхвърлят по 140 пластмасови бутилки според преброяване на екологично сдружение „За Земята“. Поради неефективното разделно събиране в България плащаме в троен размер за всяка нерециклирана пластмасова опаковка - като потребители, местни данъкоплатци и европейски данъкоплатци. Купувачите плащат продуктова такса в цената на всяка опакована стока, но далеч не всички опаковки се рециклират. Общините харчат огромни суми за почистване на опаковки от напитки от улиците и парковете, а след това за тяхното депониране или изгаряне. Това не само вреди на здравето, но струва и много пари. Средният разход на жител за почистване на териториите за обществено ползване в България е по-висок от същия в Белгия, Нидерландия и Англия.

Актрисата Илияна Лазарова с призив за живот без пластмасови отпадъци

Според представителни извадки на общественото мнение над 85% от българите одобряват въвеждането на депозит и биха връщали бутилките в магазините. Очакванията са за минимум 20 стотинки депозит.

Илияна Лазарова не за първи път подкрепя кампания на екологичното сдружение. През 2020 година тя бе част от инициативата "Пластмаса в тялото", която подложи на изследване 10 български известни личности за наличие на опасни химикали, свързани с употребата на пластмасови опаковки за храни и напитки. Година по-рано актрисата се включи и в кампанията „Горенето на е решение“ на “За Земята” и „Грийнпийс“ - против намерениeто на общините в България да горят отпадъци в тецове и инсинератори.

Актрисата Илияна Лазарова с призив за живот без пластмасови отпадъци

Посланието на Илияна Лазарова е ясно: Време е за депозитна система и у нас. Хиляди вече подкрепиха призива за действие към политиците. Всеки може да го направи тук:

https://www.zazemiata.org/deposit/