Новата изложба на Юрий Ковачев и неговите "Непреходни усещания"

* В навечерието на Рождество Христово галерия „Милениум“ представя произведения на известния живописец

Радинела Гелева

В навечерието на Рождество Христово - на 5 декември т.г. в столичната галерия „Милениум“ ще бъде открита самостоятелната изложба „Непреходни усещания“ на самобитния художник Юрий Ковачев. В експозицията са включени характерни творби за майстора на четката като пейзажи, натюрморти, балерини и портрети на български възрожденци. Домакини са Анна и Васил Банови - меценати и мениджъри на галерията. Презентатор и модератор на експозицията е проф. д.н. Любомир Стойков – културолог и преподавател в Националната художествена академия.

Новата изложба на Юрий Ковачев

Емблематични за Юрий Ковачев са портретите на такива български възрожденци, като Христо Ботев, Васил Левски, Георги Раковски, Георги Бенковски, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Гоце Делчев, Яне Сандански и др.

Новата изложба на Юрий Ковачев

Новата изложба на Юрий Ковачев

За тях маестрото споделя: „С течение на времето осъзнавам, че всеки един от тези образи е силно митологизиран и определено може да се каже, че излъчването им граничи с това на иконите. Това е напълно разбираемо, тъй като всички ние имаме духовната нужда от силни и безспорни водачи. Чрез образите, които създавам, се опитвам да запечатам точно този миг в очите им – мигът от великите дела, които ни правят нация с история, с която можем да се гордеем, и миг, който ги прави икони, пред които се покланяме.“.

Новата изложба на Юрий Ковачев

Новата изложба на Юрий Ковачев

Новата изложба на Юрий Ковачев

Известният ни живописец избягва да коментира начина, по който създава картините си, тъй като те са достатъчно красноречиви само по себе си. Посланията на неговите творби убедително говорят за емоционалното му състояние и често пъти правят думите безпомощни да изразят изцяло неговите вълнения, трепети и душевни вибрации, породени от мощта на вдъхновението и вдъхновяващата мощ. Творенията на Юрий Ковачев ще бъдат изложени в галерия „Милениум“ – София, бул. „Витоша“ №89 от 5 декември (когато е официалното откриване в 19:00 часа) до 5 януари 2024 година.

Новата изложба на Юрий Ковачев

Новата изложба на Юрий Ковачев

Новата изложба на Юрий Ковачев

Новата изложба на Юрий Ковачев

Снимки:
1. Постер на изложбата „Непреходни усещания“ на Юрий Ковачев.
2. Портрет на Васил Левски, нарисуван от Юрий Ковачев.
3. Портрет на Христо Ботев, нарисуван от Юрий Ковачев.
4. Портрет на Георги Раковски, нарисуван от Юрий Ковачев.
5. Портрет на Георги Бенковски, нарисуван от Юрий Ковачев.
6. Портрет на Стефан Караджа, нарисуван от Юрий Ковачев.
7. Портрет на Гоце Делчев, нарисуван от Юрий Ковачев.
8. – 10. Творби на художника Юрий Ковачев.
Фото: Личен архив на Юрий Ковачев