Нобелов лауреат подкрепи календар Lavazza 2024

* „Отвъд нас“ бележи 20-годишнината на фондация Lavazza през 2024 г.
* * Трима млади фотографи и трима посланици описват една невиждана Африка

Радинела Гелева

Календарът Lavazza 2024 е съвместен проект на африканските фотографи Тандиве Муриу (Кения), Даниел Обаси (Нигерия) и Аарт Верипс (Южна Африка), под творческото ръководство на агенция Армандо Теста. Календар, който описва и популяризира концепцията за партньорство във всеки смисъл, като се започне от способността да бъдеш непредубеден към другите – препратка към календара на „Lavazza 2023 Да! Отворени сме“ – и надграждайки към красотата на сътрудничеството, обмена на идеи и обединяване на сили на основата на взаимно уважение, за да създадем нещо много по-голямо: „Отвъд нас“.

Нобелов лауреат подкрепи календар Lavazza 2024

Физическото и въображаемо пространство, заето от арт проекта, е Африка, мястото на произход на кафето на зърна – в региона Кафа (в Етиопия) – и дом на няколко от проектите за устойчиво развитие, организирани от Фондация „Джузепе и Перикъл Лаваца“. Африка също така е и земя на хармония, изпълнена с енергия, експерименти и стремеж, вдъхновени от изключителната културна жизненост и разнообразните местни общности.

„През годините се научихме да работим заедно и да споделяме цели, усилия и постижения. Съзнавайки, че сами вървим бързо, но заедно отиваме по-далеч. Чрез енергията на Африка, люлката на кафето, искаме да затвърдим истинските ценности на Фондация Lavazza и да отпразнуваме това преплитане на ръце, таланти, истории и преживявания. Множеството гласове пеят в унисон. Защото в семейството, както и в компанията, знаем, че всеки има значение, но по-важното е, че сме се научили винаги да разчитаме един на друг”, обяснява Франческа Лаваца, член на борда на директорите на Lavazza Group, във въведението към Календара.

Нобелов лауреат подкрепи календар Lavazza 2024

В „Отвъд нас“ фотографията е свободна да се изразява по нови начини, освободена от стереотипи и конвенционална визуална мъдрост, давайки глас на оригинални интерпретации, които извират от разнообразието на историите на артистите и ни напомнят, че Африка не е екзотика, а израз на културно богатство и разнообразие. Това може да се открие в поредицата Camo на Тандиве Муриу, където главните герои се открояват, но и се сливат с фона и ярките шарки на традиционните тъкани, видимо е и в мекия, сюрреалистичен свят на Даниел Обаси, който ни подтиква да разсъждаваме върху концепциите за активизъм, политика и човешки отношения, както и в ясната, опростена естетика на Аарт Верипс, който винаги търси нестандартни лица и нови идеи за красота.
Всеки фотограф заснема четири изображения, черпейки вдъхновение от проектите за устойчиво развитие на Фондация Lavazza и ценностите за повече отговорност, по-голяма устойчивост, повече иновации и повече вдъхновение, споделени от Lavazza Group, нейните марки и асоциациите, с които работи в подкрепа на икономическия и социален растеж на общностите, произвеждащи кафе, и за опазване на околната среда.

Нобелов лауреат подкрепи календар Lavazza 2024

Според Микеле Мариани, изпълнителен креативен директор в група „Армандо Теста“, под чието творческото ръководство е Календара: „Календарът на Lavazza 2024 празнува ценната стойност на сътрудничеството. И го прави, като се възползва от цялата пулсираща енергия и творческа жизненост на африканския континент. Тази енергия протича и се подхранва от неизчерпаемия ресурс на културното многообразие. Справянето със сложни предизвикателства изисква споделяне на идеи, талант и уважение. И най-добрите идеи са тези, които произтичат от обмен, защото както всички знаем, никой от нас не е толкова умен, колкото всички ни, взети заедно.“

Нобелов лауреат подкрепи календар Lavazza 2024

Основните послания на Календара резонират чрез участието на трима посланици, които са ангажирани и активни в социални проекти и вярват в идеята за сътрудничество, изразена от „Отвъд нас“: сомалийският модел, автор и актриса Уейърис Дайри - дългогодишен застъпник срещу гениталното осакатяване на жени, нобеловият лауреат д-р Денис Муквеге – световноизвестен гинеколог и основател на болница Панзи в Бакаву, Демократична република Конго, която си сътрудничи Фондация Lavazza и южноафриканската активистка Зулайха Пател, която фокусира медийното внимание върху проблема с расизма в Южна Африка след апартейда и е лауреат на срещата на младите активисти през 2022 г.

Концепцията „Отвъд нас“ ще продължи да вдъхновява Lavazza през 2024 г. като лайтмотив на инициативи, организирани в чест на 20-ата годишнина на Фондация „Джузепе и Перикъл Лаваца“. Календарът предоставя предварителен преглед на тази годишнина, като представя визуална интерпретация на проектите на Фондацията, както са видени от фотографите.

Нобелов лауреат подкрепи календар Lavazza 2024

Снимки:

1. – 4. Снимки от календара на Lavazza.

5. Екипът, който стои зад Календар Lavazza 2024: „Отвъд нас“.
Фото: © Lavazza