IN MEMORIAM СТАВРИ КАЛИНОВ: Естетически бунтар и ваятел на красотата

на 12 септември 2023 година почина на 78-годишна възраст емблематичният български скулптор и художник Ставри Калинов.

Ставри Калинов

За него проф. Любомир Стойков казва: „Ставри Калинов е истинска фабрика за изкуство – неуморим, неизтощим, вечно ангажиран със създаването на своите скулптури, картини, графики и чудесни произведения от метал, стъкло, керамика, коприна и какво ли още не. Естетическият протест на Калинов е облечен в много атрактивна дреха, чийто основни мотиви са иносказанието, приказката, иронията, гротеската, хиперболата и детинското удивление пред природата и обществото. Ставри Калинов винаги ще бъде по-силен от смъртта, защото изкуството му не е било и никога няма да бъде тленно. Оригинален, нестандартен, куриозен и завладяващ творец, той изцяло покрива представата за истинския художник, за истинския създател, за играещия човек или още т.нар. Homo Ludens. Щастлив съм, че дълги години бяхме заедно - приятели и духовни братя! Страдам, че отлетя! Но вярвам, че там където се е преселил, е още по-свободен...Убеден съм, че типичните негови образи от приказките и митологиите, от вселената на подсъзнанието и океана на сънищата ще го съпътстват в безсмъртието му! Обичам те, маестро! Сбогом, приятелю! Бог да те прости!“.

Ставри Никифоров Калинов е български скулптор и художник. Работи в областта на монументалната и малката пластика, живописта, графиката и приложното изкуство. Роден е на 15 ноември 1944 г. във Видин. През 1964 г. завършва гимназия в родния си град, след което работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия - специалност „Дърворезба“, в класа на проф. Асен Василев.

Ставри Калинов

Работи с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика и стъкло. От 1973 г. участва редовно в скулптурни изложби. Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май 1980 г., когато излага 70 свои пластики. Следват изложби във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина - Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия. Прави портрети на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други известни българи. Негова е скулптурата „Истината за перото“ в градинката пред БТА в София. През 2006 година на входа на стария Несебър е издигната 10-метрова „Статуя на рибаря", превърнала се в символ на града. Творби на Ставри Калинов са притежание на редица български и световни знаменитости, сред които Папа Йоан Павел ІІ, Пиер Карден, Пако Рабан, Лойд Клайн, Н.В. Симеон Сакскобургготски, Лили Иванова, Бил Клинтън, Георги Първанов и много други.

Ставри Калинов е сътворил статуетките, връчени на победителите в множество елитни конкурси в България. Негово дело са статуетките за победителката в категория „Жена мениджър на годината“ в конкурса „Жена предприемач“ и „Жена мениджър на годината“ на Клуба на жените предприемачи и мениджъри, за фестивала „Златна Месемврия“, за литературната награда „Балканика 2006“, за конкурса „Мистър Икономика“ и редица други. Със своята щедрост и алтруизъм Ставри Калинов е оказвал безвъзмездна помощ, като е правил много хуманни жестове, дарения и спомоществователства на редица организации с идеална цел, социални и държавни мисии и инициативи. 

Ставри Калинов

Носител е на различни награди, между които „Кристалната звезда“ на галерия „Макта“ за най-добра изложба на 1995 г. и наградата „Златен век“ на Министерство на културата за особен принос в развитието и популяризирането на българската култура (2006).  Световно известната онлайн галерии “Artsper” поставя името на Ставри Калинов до имената на Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Густав Климт и др.

В своята книга за художника „Калинография“ Любомир Стойков изтъква: „И без предварителна подготовка непредубеденият зрител би могъл да разпознае съобщението на Ставри Калинов – веднъж болката от инвазията на несправедливостта и алчността, друг път – детинското удивление пред порива на любовта, трети път – неизчерпаемия пиетет към величието и пъстротата на човешката цивилизация.“.

Ставри Калинов

По-важни събития и изложби:

1980 г. – Първа самостоятелна изложба на малка пластика „Сребърна пластика“    в галерия „Раковски“, София;

1984 г. – Изложба в Австрия;

1984 г. – Изложба на скулптури в галерия „Раковски“, София;

1985 г. – Изложби в Австралия – Мелбърн, Сидни и др.

1986 г. – Изложби на скулптури в Германия – Франкфурт на Майн и Дюселдорф;

1988 г. – изложба на малка пластика в “La galerie D’Etraz”, Лозана, Швейцария;

1989 г. – Изложба на скулптури в “Galerie Picpus”, Монтрьо, Франция;

1993 г. – Галерия „Макта“ – изложба на скулптури;

1994 г. – Изложба със скулптури-чудовища, платна-живопис и малка пластика, галерия „Кати“, София;

1996 г. – Обща изложба на художници в галерия „Ценител“, София;

1997 г. – Изложба на картини и пластики в българското посолство, Лондон;

1998 г. – Изложба в галерията за чуждестранно изкуство – за премиерата на книгата „Калинография“ на Любомир Стойков.

2002 г. – Изложба на скулптури в галерия „Видима“, Севлиево;

2005 г. – Участие в благотворителна изложба - културен дом „Красно село“;

2005 г. – Изложба на икони в Кипър;

2006 г. – Изложба, посветена на влизането на България в Европейския съюз, Брюксел, Белгия;

2007 г. – Изложба живопис в Българския културен център, Берлин;

2011 г. – Изложба - шоу „Енерганс“ в галерия „Възраждане“, Пловдив;

2012 г. – Изложба в галерия „Възраждане“,  Пловдив;

2014 г. - Изложба скулптура и стъкло в галерия "Възраждане", Пловдив;

2014 г. – Самостоятелна изложба в Дома на Европа, София;

2016 г. – Изложба в Българския културен институт, Братислава;

2016 г. – Постоянна изложба на Ставри Калинов в „Арт Клуб Дипломат“, София;

2019 г. – Изложба в галерия „Възраждане“, Пловдив;

2019 г. – Юбилейна изложба в театър „Сълза и смях“, София;

2019 г. – Постоянна изложба на Ставри Калинов в хотел „Дипломат Плаза“, Луковит;

2020 г. – Участие във виртуална изложба в Художествена галерия „Димитър Добрович“, Сливен;

2022 г. – Изложба във фоайето на хотел „Макси“, Велинград;

2023 г. – Изложба „Homo Ludens“ – галерия „Милениум“, София.