Джорджо Армани критикува Paris Couture

 

Джорджо Армани критикува Paris Couture

Прочутият италиански дизайнер Джорджо Армани изрази резерви относно бъдещото си участие в седмицата на висшата мода в Париж. Според италианския вестник La Republicca по време на представянето на линията си Giorgio Armani Privé Армани изразява съмнения и неувереност като намеква, че да остане в Милано и да предава оттам може да бъде по-благоприятен вариант за участие в парижкото събитие.

Коментарите на Армани отразяват недоволството му от сегашното състояние на висшата мода в Париж. „Оглеждам се наоколо и ми се струва, че е все по-трудно да се направи разлика между висша мода и prêt-à-porter, защото първото е все по-нормално, а второто винаги е по-възвисено. За бога, дори моят prêt-à-porter е „висш“, но все пак успявам да калибрирам предлаганото с линии на различни нива. Моят котюр е предназначен за жена, която иска да се облича по различен, единствен начин. Уникално. Която иска да има неща, които не могат да се намерят в магазините: Мисля си за Ив Сен Лоран и за това как той създаваше цели гардероби за своите приятели от висшето общество“.

 

Размиване на границите между конфекция и висша мода

Армани изтъква размиването на границите между висшата мода (haute couture) и модата ready-to-wear (конфекция), тъй като двете категории сякаш се сливат. Въпреки че линията ready-to-wear на Армани поддържа изтънчено ниво, той вярва, че неговите произведения висша мода са предназначени за жени, които търсят ексклузивно и уникално официално облекло с майсторска изработка и лукс, които не могат да бъдат купени от рафта.

Джорджо Армани критикува Paris Couture

„За мен висшата мода е тази на стотиците пайети, пришити върху един квадратен сантиметър плат. Чудя се дали, като се имат предвид всички усилия, които полагаме, и като се има предвид в какво се е превърнал Париж, дали не е по-добре да остана в дома си в Милано и да покажа визията си оттам“.

Джорджо Армани критикува Paris Couture

Армани обмисля възможността да представи колекцията си в Милано, като се позовава на удобството да не се налага да транспортира дрехи и персонал. Той споменава Палацо Орсини, изящна сграда от XVIII век, която служи като идеално място за неговите модни ревюта и в момента е отворена за публика по време на седмицата на дизайна.

Последната колекция висша мода на г-н Армани е завладяващо пътешествие от Запад към Изток, като черпи вдъхновение от изисканите стилове на източната култура. Състои се от 66 визии, сред които червена булчинска рокля за финал, а старателно изработените силуети се характеризират с изчистени линии и грациозна лекота.

Джорджо Армани критикува Paris Couture

Цялата колекция Armani Privé Haute Couture есен/зима 2023-2024 може да видите във видеото по-долу: