19 модни тенденции есен/зима 2023

Какво е бъдещето на модата – поглеждаме напред към сезон есен/зима 2023 чрез прогнозата на Who What Wear.

Ревютата за този сезон отбелязват завръщането на „практичните“ дрехи и утвърждават скромния лукс като една от най-големите тенденции на годината. А ето и кои са останалите.

  1. По-малкото е повече

Често скромните визии правят най-голямо впечатление – от тоалетите с жилетка и джинси до семплите трикотажни рокли. На ревютата бяха показани безупречни кройки. Внимание заслужават палтата на Khaite, Gucci и Erdem и дрехите с висока яка на Tove, Carolina Herrera и Bottega Veneta. Началото на тази тенденция е поставено с дебютната колекция на Maximilian Davis за Ferragamo за миналия сезон.

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Клъч чанти

Чантите тип „клъч“ не са практични, но в момента в модните среди има достатъчно от тях – те са скромни, елегантни, шикозни и малко приказни.

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Пандели

Панделите за есенния сезон са прикрепени към топове, рокли, чанти и обувки. Те са в размери от малки (като при Simone Rocha) до големи (както са на роклите на Richard Quinn).

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Маслено жълто

Забравете за ярката горчица и неоновото на 80-те. Тази есен/зима ни насърчават да се разтопим в меките нюанси на маслено жълтото – един от най-луксозните нюанси в пастелната палитра. Като го погледнем жълтото ни ободрява и ни кара да се чувстваме по-щастливи.

Christopher Kane и Cecilie Bahnsen доказват, че обличането в пластове с ванилов привкус ни помага да задържим радостта от топлия сезон още дълго (докато отново дойде пролетта).

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Каре

Карето е все така актуално, но в ярки и необичайни цветови комбинации. При Emilia Wickstead мотивите са в зелено, а впечатление прави и комбинацията на Zimmermann палто в цвят тъмна горчица с кожени панталони.

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Кожени материи

Кожените материи доминираха в четирите модни столици –

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Големи обеци

Ако има нещо, което ще направи всичките ви тоалети модерни за предстоящия сезон, това са обеците. Общото във всички колекции са големите обеци „jumbo stud“ в стил 80-те. Могат да се съчетаят с всичко – от обикновени дънки и тениска до изискани вечерни ансамбли.

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Черно – фаталната жена

Съблазняването беше повтаряща се тема на множество модни подиуми. Някои дизайнери бяха вдъхновени от филмите в жанра ноар – стройни рокли и дълги оперни ръкавици.

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Меки и топли материи

Комфортът е повече от тенденция. Той е състояние на духа. Есенно-зимните топли и меки дрехи от разкошни материи и с хубави силуети ще осигурят този уют.

Луксозните текстури доминираха на подиума. Този сезон те, особено шерлингът (кожа от млада овца с вълната), бяха силно застъпени при връхните дрехи и аксесоарите и ги издигнаха на по-високо ниво.

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Ботуши над коляното

За предстоящия сезон ботушите ще бъдат смели, безпардонни и секси, с дължина над коляното – „по-високи от всякога“. Тези обувки са един от основните стилове и един от задължителните артикули на модните ревюта за сезон есен/зима 2023.

Тенденцията вече е възприета от личности като Риана и Роузи Хънтингтън-Уайтли.

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Бизнес класа

Деловият стил на облеклото на марки като The Row, Valentino и Loewe, както и Ferragamo, създават настроение за следващите няколко месеца. Началото на тази тенденция дадоха овърсайз блейзърите на Saint Laurent и полите тип „молив“ на марки като Tove и Burberry. Внимание заслужават и костюмите на Max Mara и Gabriela Hearst.

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Сребристо

Среброто е навсякъде в момента – от искрящите пайети в 16Arlington до разтопеното ламе във Ferragamo и Proenza Schouler. Металическият нюанс внася свежест в гардеробите ни. Сребристите тонове придават на всеки тоалет изчистен вид. Те са в бижутата и в аксесоарите.

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Макси дължини

Дизайнерите (както нови, така и вече утвърдени имена) се насочиха към по-изтънчената вечерна визия – прилепнали рокли и поли с макси дължина до земята. Макси роклите на Givenchy, Prada, Christopher Kane и други си проправиха път по модните подиуми. Макси дължините са ключова тенденция този сезон. Към нея могат да се посочат наситената шоколадовокафява интерпретация на Alaïa, прозрачните дълги рокли на Blumarine и Nensi Dojaka и комбинацията от дънкова пола и дънково палто на Diesel.

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Шал-палто

Шал-палтото на Toteme вдъхнови нова тенденция при връхните дрехи за есен/зима 2023. Този сезон пелерините и шаловете се наслагват върху палтата за максимален уют. Това се видя при The Row и при дебюта на Даниел Лий (Daniel Lee) в Burberry.

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Риза

Ризата винаги ще бъде основен елемент. Дизайнери като Yuzefi, Bottega Veneta и Eudon Choi добавиха въздействащи детайли като колани на талията и XXL маншети. Ако предпочитате земните тонове, вижте Akris и Prada, които предлагат варианти в кално кафяво и мъхесто зелено – малко разнообразие от класическото черно.

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Волани и обем

Драматичните форми от тюл, сатен и тафта на Erdem, Carolina Herrera и Molly Goddard са много въздействащи и придават закачливо настроение. Тази тенденция ще се наложи през сезона на партитата.

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Чорапогащник

Чорапогащникът е тенденция всяка есен и зима, но рядко му се придава известност като на другите аксесоари (ботуши, бижута и чанти). Този сезон обаче няма да бъде така, тъй като чорапогащниците, независимо дали са мрежести, с кадифено покритие или в ярки цветове, се появиха във всяка забележителна колекция (напр. на Miu Miu). Те бавно, но сигурно ще изместят панталоните – тенденция „без панталони“, която вече е възприета от Кендъл Дженър и Камий Шариер.

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Палта

Практичните палта претърпяха метаморфоза и се превърнаха наистина в дрехи шик. Едновременно защитаващи от и устойчиви на атмосферни влияния. По подиумите преобладаваха палтата на най-изисканите модни къщи (Christian Dior, Chloé и Burberry).

есен/зима 2023 - модни тенденции

  1. Шафраново

Шафрановото е тенденция за пролет/лято 2023, но ще продължи да бъде такава и през следващия сезон. Този специфичен нюанс на червеното е класически и постоянен в модния цикъл. Червеното беше постоянна тема в ревютата на дизайнерите Стела Маккартни и Валентино и важен акцент при The Row. То придава силен и въздействащ вид.

есен/зима 2023 - модни тенденции

Навярно бъдещето на модата е да носим дрехите, които искаме, да виждаме себе си, представени чрез тях, и да ги обичаме много, без да прекаляваме.