Първолета Иванова е автор на костюмите за световната премиера в Берлин на операта "Далинда"

На 14 май в Берлин се състоя световната премиера на операта „Далинда“ от Доницети – проект на берлинската Staatsopera. Автор на костюмите в бляскавата постановка е русенската дизайнерка Първолета Чавдарова – Летиция, която не за първи път представя креативните си идеи и собствени визии в чуждестраннни постановки.

Първолета Иванова е автор на костюмите за световната премиера в Берлин на операта Далинда

Летиция бе сред гостите, специално поканени за световната премиера, заедно с брат си Чавдар Иванов – креативен директор на модна къща „Чарлино“ - Русе.

„Премиерата премина при страхотен успех, публиката изпадна във възторг от уникалните гласове на изпълнителите на главните партии Лидия Фридман, Лучано Ганчи и особено баритона Пол Бардо в ролята на Амет.“  - сподели Първолета Чавдарова, която още продължава да се вълнува от преживяването.

Русенската дизайнерка попада в творческия екип на постановката по покана на продуцентските компании Opera Co-Pro и Operaverdi, които добре познават нейния творчески потенциал в сценичните костюми, тъй като преди това тя е работила по костюми и сценография за Лебедово езеро, Жизел, Спящата красавица, Кармен, Севилският бръснар, Набуко, Травиата, Кавалерът на розата и много други оперни и балетни спектакли в България и Европа.

Първолета Иванова е автор на костюмите за световната премиера в Берлин на операта Далинда

Историята на "Далинда" е вълнуваща и се подхранва от бездните на бурбонско-неаполитанската цензура през 18 век, жертва на която става и самият Доницети. Премиерата на операта по либретото на Феличе Романи е трябвало да бъде представена в Неапол още през 1838 г., но след като е забранена от властите, е била изгубена и съдбата й е била  неизвестна до наши дни.  Неотдавна, за щастие, ръкописът на произведението е открит и предоставен на Staatsopera Berlin. Така 185 години по-късно историята за красивата Далинда и персийския принц Амет отново вълнува ценителите на оперната музика.

Снимки: Личен архив