Костадин Жиков с нова самостоятелна изложба

* Впечатляваща изложба „Природни вибрации“ бе открита в галерия „Милениум“
* * Проф. Любомир Стойков: „Налице е забележителен опит за колористичен експеримент с пейзажната тема…“

Галерия „Милениум“ е домакин на изложбата „Природни вибрации“ на Костадин Жиков. Експозицията включва над 60 произведения, показващи красотата на природата и даващи емоционални послания. Интересната изложба, която ще продължи до 14 юни 2023 г., беше официално открита на 16 май 2023 г. в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ №89). Гостите се насладиха и на неповторимите изпълнения на флейтистката Мари Андонова.

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Изложбата „Природни вибрации“ на Костадин Жиков бе представена и открита от проф. д.н. Любомир Стойков, културолог и преподавател в Националната художествена академия, който характеризира творчеството на художника по следния начин: „Не може да има еволюция без сравнение на художника с предишните му опити, не може да се осъществи надграждане без да се установят естетическите сходства и дисонанси между предишните изяви и най-новата изложба. Респектиращо е, че Костадин Жиков прави забележителен опит да доразвие темата за пейзажа чрез експеримент с колористичното и емоционалното въздействие. В личен разговор младият маестро ми сподели, че чувства природните форми по-скоро като трептящи светлини, а не толкова като конкретни и предметни образи. Новото е, че Костадин Жиков все по-решително се отдалечава от т.нар. „чист цвят“ и се отдава на цветовете без брегове, без ограничения и без живописна цензура. Той медитира, рисувайки и рисува, медитирайки, анализирайки собственото Аз. Всъщност става дума за митологичен, астрологичен и алхимичен анализ на света, погледнат през сетивата на художника!“.
По-нататък проф. Стойков отбеляза колко важно е да се сбъдне съкровената мечта на Костадин Жиков, свързана с тази експозиция – да провокира всички, които се докосват до картините му и да им помогне да усетят фините вибрации на природата, да се насладят на неговите пейзажи и пасторали и да се заредят с вълшебните енергии на Белоградчишките скали и Хималаите, така добре интерпретирани в неговата най-нова изложба.

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Художникът сподели, че се е стремил  да изпълни в една стилистика своите най-нови произведения, за които се е вдъхновил от големия наш живописец Владимир Димитров – Майстора. „Аз съм против крайностите. Едновременно обичам и естетиката на ренесанса, и естетиката на авангарда, колкото и на пръв поглед те да са самоотричащи се. Но всъщност това е моята основна цел в творчеството ми, да обединя в едно хармонично цяло двете противоположности!“, допълни той.

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Слова за творчеството на Костадин Жиков произнесоха също управителят на галерия „Милениум“ и меценат на експозицията Васил Банов, както и арт мениджърът на галерията и меценат на изложбата Анна Банова.

Откриването на изложбата „Природни вибрации“ в галерия „Милениум“ беше уважено от редица ярки български представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, сред които Гергана Стоянова, Мила Захариева, Росица Велкова, Ирина Гъркова, Лили Червенякова, Десислава Краваева, Мария Сулпицио, Роси Иванова, Стела Йорданова, Мадлена Иванова и др. Присъстваха и студенти на проф. Любомир Стойков от специалностите „Моден дизайн“, „Журналистика и медии“, „Журналистика“, „Връзки с обществеността“  в НХА, УНСС и ФЖМК.

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Снимки:
1. Художникът Костадин Жиков.
2. Художникът Костадин Жиков и проф. Любомир Стойков.
3. Художникът Костадин Жиков и Гергана Стоянова.
4. Художникът Костадин Жиков заедно с Гергана Стоянова и проф. Любомир Стойков.
5. Художникът Костадин Жиков заедно с Анна Банова - арт мениджърът на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата, Васил Банов – мениджър и управител на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата, и проф. Любомир Стойков.
6. Проф. Любомир Стойков по време на откриването на изложбата „Природни вибрации“.
7. Художникът Костадин Жиков и Мила Захариева.
8. Художникът Костадин Жиков и Росица Велкова.
9. Художникът Костадин Жиков и Пламен Петков.
10. Художникът Костадин Жиков и Ирина Гъркова.
11. Мила Захариева на откриването на изложбата „Природни вибрации“.
12. Десислава Краваева на откриването на изложбата „Природни вибрации“.
13. Художникът Костадин Жиков и Миглена Жикова.
14. Флейтистката Мари Андонова на откриването на изложбата „Природни вибрации“.
15. Художникът Костадин Жиков заедно с Роси Иванова и проф. Любомир Стойков.
16. Художникът Костадин Жиков заедно с проф. Любомир Стойков, Росица Велкова, Стела Йорданова и Карина Георгиева.
17. Проф. Любомир Стойков заедно с екипа си – Хелена Тодорова, Калин Стойков и Радинела Гелева.
18. – 20. Картини на Костадин Жиков от изложбата „Природни вибрации“.
Фото: © Алма комуникация / Петър Станев