3D принтирането се мести в Холивуд

Дизайнерката Рут Картър е първата чернокожа жена с две награди „Оскар“. Когато получава отличието за най-добър дизайн на костюми за филма на Marvel Studio „Черната пантера: Уаканда завинаги“, малко се знае за невероятния талант и технологиите, необходими за проектирането на гардероба и аксесоарите на филма.

Едни от най-привлекателните дизайни във филма са на величествената корона и огърлицата, носени от кралица Рамонда, представена от актрисата Анджела Басет, която беше номинирана за поддържаща роля. Както короната, така и огърлицата са проектирани от Julia Koerner и са отпечатани на 3D принтер в Льовен, Белгия, от пионера в областта на 3D печата Materialise.

3D принтирането се мести в Холивуд

Компанията традиционно се свързва с производство за Airbus, Rayban, производители на автомобили и велосипеди, но въпреки това за изпълнението на дизайните е бил необходим новатор като Materialise.

Техническото майсторство изисква съчетаване на традиционно с хипермодерно, за да се представи точно уникалната цивилизация на Уаканда, дълбоко вкоренена в африканската култура. 3D принтирането осигурява свобода на проектиране, необходима за създаването на невероятно сложни дизайни и структури.

3D принтирането се мести в Холивуд

Materialise използва лазерно синтероване – технология за 3D печат, при която детайлът се произвежда чрез разтопяване на прахови частици слой по слой с помощта на лазер. Всеки слой е с дебелина 0,1 мм. Получените, в резултат на това, части обикновено са здрави и твърди, но благодарение на интелигентния дизайн детайлът е достатъчно удобен за носене и достатъчно устойчив, за да запази внушителното си кралско излъчване.

Предизвикателства при 3D принтирането
Проучване на Materialise показва, че много компании са запознати с уникалните предимства на 3D принтирането, но се сблъскват с предизвикателства при внедряването на технологията и увеличаването обема на производството. В модната индустрия 3D принтирането все още е в начален етап и тепърва ще се превръща в устойчиво решение за свръхбързо производство на модни облекла.