ClusterXchange събитие по проекта CLOTH ще се проведе в Русе и Букурещ в периода 19-21 април 2023

ClusterXchange събитие по проекта CLOTH ще се проведе на 19-21 април 2023 г. в Русе и Букурещ. 6 организации, сред които модни брандове, производители на облекла и клъстери от Дания и Молдова, ще вземат участие в този краткосрочен обмен в рамките на подкрепяния от ЕС проект CLOTH. Домакин на събитието е Българска модна асоциация.

CLOTH

Проектът CLOTH, европейският алианс, който обединява лица, компании и клъстери, работещи върху трансформацията на модния сектор към устойчивост и цифрови технологии, обявява най-новата информация за събитието ClusterXchange, което ще започне в Букурещ, Румъния на 19 април и ще продължи в Русе, България на 20 и 21 април 2023 г.

Целите на обмена са да се научат и споделят знания за етичното и иновативно производство на облекла дамска, детска и мъжка мода, нови бизнес модели – по мярка, по поръчка и персонализация и сублимационен печат. Освен това ще бъдат представени и тествани VR технологии и 3D скенер за модната индустрия. Участниците ще научат и за българската кръгова икономика от TexCycle. Компанията е основана като предприятие за сортиране и търговия на едро с текстил през 2000 г. в България и се разширява до група от компании за оползотворяване на текстил, специализирани в събирането, сортирането, разпространението и рециклирането на употребявани дрехи, обувки и друг текстил.

В Букурещ участниците ще посетят Gentlemen’s tailoring – магазин за официални облекла по поръчка за специални поводи, фабриката за облекло Merer и концептуалния магазин APARTERRE. Разположен на място, което само по себе си е дизайнерско изживяване, APARTERRE е концептуален магазин с много марки в стил апартамент, предлагащ лайфстайл продукти, експертно подбрани към модерна естетика от най-влиятелните модни редактори в Румъния. Там се продава най-устойчивата румънска марка No44.

Сред организациите, които ще бъдат посетени в Русе, са Русенската търговско-промишлена камара, Русенският университет, училището по мода „Недка Иван Лазарова“ и фирмите Буламмас, Габик, Чарлино, Феникс 94, предлагащи устойчиво и иновативно производство.

В Габик участниците ще видят дигитален сублимационен печат, ще научат предимствата на сублимационния печат пред другите методи за текстилен печат и защо сублимационният печат е устойчив.

На 20 април от 13 до 16 часа в Русенска търговско-промишлена камара ще се проведе бизнес2бизнес среща между чуждестранните участници и фирми от Русе. Ако желаете да се включите в срещата се свържете с организаторът Българска модна асоциация.

Програмата за схема за мобилност ClusterXchange има за цел да улесни обмена на опит и най-добри практики между МСП и клъстери.