Докосващото творчество на Юрий Ковачев

Радинела Гелева

В творчеството на живописния художник Юрий Ковачев се откриват творби, в които са показани красотите на природата, натюрморти и изящни балерини. Работата му с шпакла е 90 процента от труда му и това е нещото, което го отличава. Като студент е рисувал много с молив, но по-късно – изключително масло. През вече далечната 1994 година получава поръчка за 4-5 маслени картини за непознат човек, която приема. След творбите добива увереност и започва да рисува само с масло. Творецът споделя с публиката теми, които са близки до него и го вълнуват, засягайки сетивата му – божествени багри, с които е наситена природата, силата на морските вълни и съвършените извивки на женското тяло. Харесва балерините и грацията в танца им. Рядко ходи на балет, но любимите му постановки са „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“.

Докосващото творчество на Юрий Ковачев

Любимият художник на Юрий Ковачев е Рембранд, на когото винаги се е възхищавал. Той предава характера на човек и при него всичко е ясно. Светлината в картините на нидерландския художник се открива и в творбите на родния автор.
В голяма част от картините на художника се откриват лични моменти – нахлулата светлина в душата му или обзелата го тъга. Точно тези моменти правят изкуството истинско, докосвайки публиката.

Докосващото творчество на Юрий Ковачев

Снимки:

1. Картина „Натюрморт с рози“.

2. Картина „Яхтено пристанище“.

3. Картина „Родопи 2021“.

Фото: © Личен архив / Алма комуникация

Докосващото творчество на Юрий Ковачев