Ново: Учреди се Българска конфедерация за връзки с обществеността

Създаването на Българска конфедерация за връзки с обществеността е важен етап от процеса по обединение на българската PR общност. Около това становище се обединиха съпредседателите на Конфедерацията на специална пресконференция, проведена на 25 март 2009 г. в БТА.

Българската конфедерация за връзки с обществеността е учредена в началото на 2009 г. от: Българско дружество за връзки с обществеността, Асоциация ИМАГИНЕС на имиджмейкъри и специалисти по връзки с обществеността и Българската академична асоциация по комуникации. Сред целите на Конфедерацията са интеграция на PR общността в България, издигане на авторитета на PR професията в страната, отстояването на етични норми и високи професионални стандарти и др.

Ново: Учреди се Българска конфедерация за връзки с обществеността

За съпредседатели на БКВО са избрани Аня Павлова - председател на Асоциация ИМАГИНЕС на специалисти по връзки с обществеността, проф. Любомир Стойков, председател на Българската академична асоциация по комуникации (БААК) и Асен Асенов член на УС на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО), в управителния съвет на Конфедерацията влизат още: Нери Терзиева (Асоциация ИМАГИНЕС), Петя Лазарова (БААК), Милена Атанасова (БДВО).

На първата си пресконференция от БКВО обявиха старта на първите съвместни инициативи в рамките на Конфедерацията – организирането на Трети PR фестивал в България и PR приз 2009. Третият фестивал на специалистите по връзки с обществеността ще се проведе от 20 до 22 май 2009 г. в София. По традиция, за участие в PR фестивала са поканени и водещи чуждестранни PR специалисти.

PR приз 2009 стартира на 25 март 2009 г. Българските PR практици ще се състезават в 15 конкурсни категории, като крайният срок за подаване на проектите е 24 април 2009 г. Откритите защити на проектите са на 16 и 17 май, а церемонията по награждаване на победителите в конкурса ще се проведе на 22 май. За първи път ще бъде връчена награда за най-добра PR кампания за персонален имидж. Отново ще бъде отличена българската PR легенда, признание което до момента са получили Диана Дамянова, д-р Нери Терзиева и проф. Тодор Петев.

Председател на журито на PR приз 2009 е Милена Атанасова, председател на БДВО за 2009 г. Сред членовете на журито са: проф. Любомир Стойков, съпредседател на БКВО, председател на БААК, Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОК „Доверие”, Ема Нейкова – ръководител Външни комуникации М-тел, проф. Христо Кафтанджиев, СУ „Св. Климент Охридски”, Александър Урумов, началник отдел „Връзки с обществеността” на БНБ, д-р Стефан Серезлиев – НБУ и др.

Генерални спонсори на Третия PR фестивал и PR приз 2009 са: M-тел и ПОК „Доверие”.

Снимка
Учредителите на БКВО по време на пресконференциата в БТА
Фото: Архив на БКВО