Разработиха перална машина, която намалява количеството отделена микропластмаса

Компаниите Patagonia и Samsung си партнират в борбата с микропластмасите, които са в резултат от текстила и прането. Микропластмасите се отделят при пране на синтетични влакна като полиестер, найлон и акрил и се освобождават в нашите океани, реки и попадат в нашата хранителна верига.

микропластмаса

Досега микропластмасата, която е резултат от прането на дрехи, не е била обект на същата кампания за повишаване на устойчивостта в сравнение с други усилия в тази посока като например технологиите за пестене на вода. Когато се перат синтетични текстилни изделия, микропластмасите от дрехите, включително от еластичен деним, вълнени дрехи, найлон и полиестер, попадат във водните тръби и канали. Дори при програмите за пране на деликатни дрехи се отделят големи количества пластмаса.

Допълнителни филтри за перални машини и защитни торбички за пране са само някои от решенията, които вече са на разположение, за да помогнат за улавянето на част от микропластмасите, отделяни по време на пране.

В изявление Samsung казва, че заедно с Patagonia работят по осъществим, ефективен и разширяем начин за борба с микропластмасата, която се получава при пране на текстил и дрехи. Samsung разработва нови машини, които свеждат до минимум въздействието на микропластмасата.

Освобождаването на микропластмаси от синтетичните дрехи се причинява главно от механичните и химичните натоварвания, на които са подложени тъканите по време на процеса на пране в пералната машина, което води до отделяне на микрофибрите от преждите, съставляващи текстила.

Домакински уреди, съобразени с околната среда
Миналата година Samsung обеща, че ще ускори разработването на екологично съобразени домакински уреди чрез иновативни продукти и услуги, които могат да се използват в ежедневието.

Сътрудничеството между Patagonia и Samsung ще доведе до използването на избрани машини с нова филтърна система и програми, като двете компании се стремят да намалят микропластмасите с до 54%. Очаква се пералните машини да бъдат налични по-късно тази година.