Предстои интригуваща изложба "Homo Ludens"

* Галерия „Милениум“ представя произведения на
Ставри Калинов и Венко Мадолев
25.01.2023 г. – 20.02. 2023 г.

Галерия „Милениум“ и „Арт Клуб Дипломат“ представят изложба “Homo Ludens” с произведения на Ставри Калинов и Венко Мадолев. Експозицията включва 15 скулптури и 54 картини на Ставри Калинов в т.ч. графика, акварел, студена керамика с маслени бои, живописни платна – маслени бои и смесена техника, както и 10 графики на Венко Мадолев. Изложбата ще бъде официално открита на 25 януари 2023 г. (сряда) от 18:00 ч. от семейство Анна и Васил Банови, меценати и мениджъри на галерията. Презентатор и модератор на експозицията е проф. д.н. Любомир Стойков – културолог и преподавател в Националната художествена академия. Творенията ще бъдат изложени в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ №89) от деня на откриването до 20 февруари 2023 г.

Ставри Калинов

Презентаторът и модераторът на изложбата - проф. д.н. Любомир Стойков, културолог и преподавател в Националната художествена академия: „Преди четвърт век определих творчеството на изумителния ни художник и скулптор Ставри Калинов като магнетично, мистериозно и меродавно или още като „естетически синдром на тройното „М“. С годините се убеждавам, че маестрото е станал още по-магнетичен, още по-мистериозен и още по-автентичен. Той играе, когато твори и твори, когато играе. Приказните и зрелищните сюжети и мотиви в неговите произведения, виртуозното му боравене с нетрадиционни материали, както и безграничното му въображение го привилегироват да заема подобаващото му се място сред най-достойните и най-неординерни български творци! Изложбата “Homo Ludens” (съвместно с Венко Мадолев) е поредното доказателство за това!“. 

Homo Ludens

Homo Ludens

Анна Банова, арт мениджър на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата, споделя следното за живописеца: „Имам честта да представя изложбата на уникалните творци Ставри Калинов и Венко Мадолев. Заглавието на изложбата е “Homo Ludens” което означава „Играещият човек“. С какво си играе Ставри Калинов?  С техниките, с неговия ум, с нашия ум, с интелекта, който според твореца е да декодираш вътрешния си свят. Авторът създава реалност, която е свръхестествена, божествена, трудно разбираема, защото Ставри Калинов не може да бъде вкаран в общоприетата норма, не може да бъде определен като представител на определен художествен стил. Той е новатор, създател на нови техники и както казва той: „Създавам ноу-хауто“. Авторът Ставри Калинов борави с изключително богати изразни средства – бронз, злато, сребро, керамика, стъкло, маслени бои, акварел, графични техники и други нетрадиционни материали. Прави една чудесна компилация между съвременни и традиционни похвати, съчетавайки изящното деликатно изкуство със своите неповторими и уникални фантастични образи.“
Васил Банов – мениджър и управител на галерия „Милениум“, и меценат на изложбата изтъква следното: „Имам изключителния шанс този път да представя една уникална изложба на художниците Ставри Калинов и Венко Мадолев. Ставри е голям творец, който работи в сферата на скулптурата, живописта и в сферата на графиката, и точно в това изкуство заедно с графика Венко намират допирни точки“.

Homo Ludens

Homo Ludens

Homo Ludens

Homo Ludens

Homo Ludens

Homo Ludens

Homo Ludens

Homo Ludens

Венко Мадолев има зад гърба си няколко самостоятелни изложби и участия в международни биеналета. За творчеството му Анна Банова казва: „Неговият вътрешен свят е динамичен като него самия, хармоничен с усещането за близост, която пресъздава в литографиите си. Близостта между мъжа и жената, между рибаря и рибата, близост към спомена ни за стария град и полета на птицата. Полетът на неговата душа, това е нещото, с което си играе Венко Мадолев.“

Homo Ludens

Homo Ludens

Homo Ludens

Homo Ludens

Снимки:

1. Скулпторът и художник Ставри Калинов.

2. Скулптура „Изидора“, 30 х 20 см.

3. Скулптура „Лудият рибар“, 80 х 80 см.

4. Скулптура „Пегас“, 40 х 15 см.

5. Скулптура „Цигуларят”, 32 х 10 см. с квадратен постамент – 8 см.

6. Картина „Композиция“, 110 х 70 см.

7. Картина „Композиция“, 100 х 70 см.

8. Картина „Композиция“, 37 х 27,5 см.

9. Картина „Молив върху картон“, 27,5 х 27,5 см.

10. Картина „На лов“, 125 х 125 см.

11. Картина „Жената и птицата“, 125 х 125 см.

12. – 15. Произведения на твореца Венко Мадолев – „Морски спомен“, 46 х 55 см.