Европейските депутати приеха нови правила за козметичните продукти

Европейското законодателство относно козметичните продукти беше осъвременено днес, след като депутатите от ЕП приеха постигнатото по въпроса споразумение на първо четене със Съвета, съобщиха за БГНЕС от пресцентъра на ЕП.

Новият регламент цели да премахне законовите неясноти и несъответствия и да повиши безопасността на козметичните продукти чрез въвеждане на минимални стандарти за оценка на този критерий. ЕП иска също подобрения относно безопасността на използваните в козметиката наноматериали и относно подвеждащите твърдения.

Членовете на ЕП приеха днес законодателното предложение за регламент относно козметичните продукти с 633 гласа "за", 29 "против" и 11 "въздържали се". Депутатите приемат подхода на Комисията за опростяване на европейското законодателство относно козметичните продукти, което ще се осъществи чрез замяната на прилаганите в момента 27 законодателни акта (равняващи се на 3°500 страници юридически текстове) с един единствен регламент (в предложението си ЕК променя правната форма на акта от директива на регламент). Те подкрепят също основните цели на новото предложение: осигуряване на високо ниво на безопасност на козметичните продукти в бъдеще чрез засилване на отговорността на производителите и на вътрешно-пазарния контрол, като едновременно с това се премахне ненужната административна тежест.

Съществуващите разпоредби за забрана и постепенно преустановяване на изпитването на козметични продукти върху животни за периода 2009-2013 г. остават непроменени.

Според новоприетото законодателство трябва да бъде осигурена висока степен на защита на потребителите и на човешкото здраве по отношение на всеки продукт, който съдържа наноматериали. Наноматериалите са вече част от много продукти, предлагани на пазара. По оценка на Комисията през 2006 г. делът на козметичните продукти, съдържащи наночастици, е бил около 5%. Поради своя малък размер наноматериалите притежават специални характеристики, вследствие на което се въвежда процедура за оценка на тяхната безопасност. Това може да доведе до забрана на вещества, ако съществуват рискове за човешкото здраве. В момента само наноматериали, които се използват като оцветители, консерванти и UV-филтри, са обхванати от регламента. По настояване на депутатите всички наноматериали, съдържащи се в козметичните продукти, вече ще бъдат обозначени в списъка на съставките.По искане на ЕП в регламента е включено определение на термина "наноматериали", което трябва да бъде прието по-късно от Комисията, за да бъде европейското законодателство в крак с научно-техническия прогрес. Депутатите определят като наноматериал "неразтворим или биоустойчив умишлено произведен материал, който притежава едно или повече външни измерения или вътрешна структура при размери от 1 до 100 нм". Що се отнася до подвеждащите твърдения относно ефикасността и други характеристики на козметичните продукти, регламентът изисква при етикирането и рекламата да бъдат използвани единствено тези характеристики, които продуктът реално притежава. В този смисъл се отправя искане до Комисията да изготви план за действие и да приеме списък с общи критерии за обозначения, които могат да бъдат използвани за козметични продукти. БГНЕС

Брюксел / Белгия