"Театрална магия" - една необичайна и магична фотоизложба

* Божидар Марков: 20 години от историята на Народния театър
* * Проф. Любомир Стойков: Божидар Марков е маестро на нежната, на красивата и виртуозна оптика!

Божидар Марков откри в галерия „Нирвана“ своята вълшебна фотоизложба „Театрална магия“, която е посветена на неговото 20 годишно творчество, неразделно свързано с най-новата история на Народен театър „Иван Вазов“. Тя показва и доказва, че когато един фотограф е посветил времето, мислите и стремежите си на красивото, на търсенето и запечатването на неуловимите мигове на творческо вдъхновение, той може да събере и да покаже повече от 45 уникални кадъра. Необичайният характер на тази експозиция се състои в това, че тя  представя единствено и само театрална фотография – един специфичен и изискващ много вкус и добро око жанр. За нея културологът и естет проф. Любомир Стойков – преподавател в Националната художествена академия, сподели: „Новата изложба на изтъкнатия наш майстор на фотообектива Божидар Марков по един наистина впечатляващ начин е запечатала сюблимни моменти, красиви мигове и вълнуващи професионални етюди от сценичната дейност на едни от емблематичните български актьори. Божидар Марков се е изявил великолепно не само като фотограф, не само като художник, но и в известна степен като поет и режисьор. Работата със светлината, улавянето на значимите нюанси в характера на един или друг актьор, както и тънкият му усет за театралната аура, го привилегироват като истински маестро на нежната, на красивата и виртуозна оптика. Респект, Божо!“. 

Божидар Марков

За да видят фотосите на г-н Марков, представени в галерия „Нирвана“, откриването бе уважена от собственика бизнесмен Николай Младжов, Агент Тенев, Емануела Шкодрева, Михаил Петров, проф. Любо Каралеев от НХА, художника Румен Статков, Владимир Пенев, Евгени Димитров, Диана Дафова с дъщеря си Лили, генерал Занев, модната дизайнерка Фани Пападопулу,  а похвално слово за фотографа прочете д-р Светлана Панчева. Лично директорът на Народен Театър „Иван Вазов“ Васил Василев поздрави фотографа Божидар Марков по време на откриването на изложбата.

Фотография на Божидар Марков

Фотолетописецът на първата сцена е уловил във знакови фотографии незабравими моменти и емоции от едни от най-прочутите касови спектакли в театъра през годините. Почти всеки от актьорите, увековечени в роли, са поставили своите автографи и благодарствени думи върху снимките. Сред звездите във фотохрониката на магьосника на обектива са имена като Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Валентин Ганев, Мария Стефанова, Христо Мутафчиев, Крикор Азарян, Деян Донков, Мария Каварджикова, Георги Мамалев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Михаил Петров, Йорданка Кузманова, Руси Чанев, Велко Кънев, Андрей Баташов, Йосиф Шамли и много други. Божидар Марков снима за Народен театър „Иван Вазов“ от 2002 г. Има издадени два албума, три изложби свързани със 100-годишнината на театъра – неговата реставрацията и модернизация, както и за позлатата му. В биографията си фотографът има 12 номинации „Златна игла“ за модна фотография, златна статуетка за модна фотография „Едит Паф“ и награда от Френското фотографско сдружение за театрална фотография 2008 г.
Изложените в галерия „Нирвана“ фотографии са специални, не само защото показват отлитащите във времето мигове на живото общуване на актьорите с публиката, на щастливите моменти на партньорство на сцената, но и защото съхраняват моментите на творческо просветление и улавят ритъма и духа на театралното представление. Специални са и посвещенията, автографите, пожеланията на звездите от театъра върху снимките и доверието, което гласуват на автора. Това е особено важно и ценно, защото както е известно, изкуството на театъра по самата си същност е изкуство на живата и непосредствена комуникация между сцена и зала. Също така е и изкуство на мига, защото всяка вечер публиката е различна и взаимодействието на актьорите с нея всеки път е индивидуално, така че едно представление никога не може да е същото като предишното. Магията се случва всяка вечер.

Фотография на Божидар Марков

Фотография на Божидар Марков

Точно затова тези 45 кадъра са безценни свидетелства за живота - за размислите, за радостите и дори за страховете и тревогите на актьорите, изправени пред момента на срещата си с публиката, в моментите на радост от творчеството, или сред умората и удовлетворението след спектакъл.
Ако се вгледате в лицата на тези фотографии, ще видите не само уникални портрети, но и забележителни моменти от живота и от творчеството на цяла вълшебна плеяди от майстори на сценичното изкуство.

Фотография на Божидар Марков

Фотография на Божидар Марков

Фотография на Божидар Марков

Фотография на Божидар Марков

Фотография на Божидар Марков

Фотография на Божидар Марков

Снимки: Фотограф Антон Марков