"Лаваца" организира бариста шампионата

На 26 и 27 октомври 2022 г. във „Витоша Парк Хотел“ ще се проведе Бариста Шампионата в два кръга, който е организиран с подкрепата на „Лаваца“. И двата дни от надпреварата ще бъдат открити в 10:00 ч. и ще се включат около 35 баристи от цяла България.
В първия ден от Бариста Шампионата участниците ще трябва да приготвят италианско еспресо и капучино по стандарт. Представилите се най-добре ще имат възможността да се явят на втори кръг, където ще трябва да приготвят мокачино, по собствена рецепта. За него трябва да се водят по класическата рецепта, съдържаща следните съставки: кафе, шоколад или какао на прах, мляко. Също така трябва да обогатят самата рецепта по собствен начин.

Всички участващи в състезанието ще бъдат оценявани от жури, съставено от международни съдии, което ще попълва специален формуляр, след всяко представяне, който се състои от два панела – единият за техническа оценка, а другият за сетивна оценка. Панелът за техническа оценка се състои от двама експерти от кафения сектор, които ще записват своите оценки, използвайки формуляра, и по този начин ще бъде изчислена средната стойност, за да се получи окончателният резултат. Панелът за сетивната оценка се състои от трима дегустатори, които познават отлично характеристиките на различни видове кафе „Лаваца“. Те ще записват своите оценки за сетивна дегустация и отново по този начин ще бъде изчислена средната стойност, за да се получи окончателният резултат.

бариста шампионат

Тримата баристи, които получат най-добри оценки от журито на втория кръг, печелят участие в международен Бариста Шампионата, организиран от „Лаваца“ в SIGEP, Милано, който ще се състои 2023 г. Там ще се изправят срещу колеги от над 15 държави. Отново там ще има трима победители, които ще спечелят:

- Чисто нова кафе машина Nuova Simonelli

- Посещение до Lavazza Innovation Center в Торино, Италия

- Снимка на рецептата, с която са спечелили ще бъде публикувана в статия (2 страници) в едно от най-четените списания за Food Service в света.

Участникът, завършил на четвърто място ще получи възможността да посети музея на „Лаваца“ в Торино. Всички останали състезатели ще получат насърчителни награди.