Естетическото пространство на Петър Пиронков

* Оригиналният наш живописец представя над 50 картини в галерия „Милениум“
05.10. 2022 г. – 25.10.2022 г.

Галерия „Милениум“ представя ретроспективна изложба живопис с избрани творби на Петър Пиронков. Експозицията включва над 50 творби, заредени със силни и впечатляващи духовни послания. Някои от тях са представяни в различни европейски столици, а други са непоказвани досега. Ретроспективната изложба ще бъде официално открита на 5 октомври 2022 г. (сряда) от 19:00 ч. от семейство Анна и Васил Банови, меценати и мениджъри на галерията. Презентатор и модератор на експозицията е проф. д.н. Любомир Стойков – културолог и преподавател в Националната художествена академия. Картините ще бъдат изложени в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ №89) от деня на откриването до 25 октомври 2022 г.

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Изложбата „Духовно пространство“ представлява цикъл от картини на художника от предишни негови експозиции в редица европейски столици – произведения, които той е съхранил през годините, тъй като те най-категорично представят възгледите на Петър Пиронков за изкуството. Ключовата идея на изложбата е да покаже, че „хората са тези, които правят духа и светлината, че хората са тези, които надмогнаха материята“. В изложбата присъства класическата живопис, която е направена чрез маслени бои и велатури. Основните колористични акценти са червено, синьо, зелено, жълто и бяло.

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Специфичното и особеното в изкуството на Петър Пиронков е, че неговата живопис не действа камерно, а широко мащабно, преодолявайки всевъзможни ограничения, бариери и формални стандарти. Сюжетите са монументални, творбите му са по-големи и заемат по-голяма част от пространството (преобладаващите размери са 100 х 100 см, както и 200 х 140 см. „Много е важен естетическият и емоционален мост между сюжета и размера. Когато това е налице, самата творба въздейства по необикновен начин и пробужда необикновени чувства. Между материята и духа се крепи цялото изкуство“, споделя художникът Петър Пиронков. Цялата изложба на артиста е като верига: всяка картина има сходство с предишната и е изконно свързана със следващата, което е и неизменна част от творческия процес и недвусмислено говори за приемственост и надграждане, динамика и здравословно отклонение.

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Анна Банова, арт мениджър на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата, споделя следното за живописеца: „Още преди галерия „Милениум“ да стане реалност, имахме възможността да се запознаем с художника Петър Пиронков. Той навлезе пъстро и емоционално като картините си в нашия артистичен свят. Неговата силно изразена позиция към изкуството и света, е онова нещо, с което той ни заплени да бъдем негови ценители и приятели. Отличителна е енергията в картините му. Яркият и дързък колорит, светлината и ритъмът, фантастичните и класически образи в сюжетите му в съчетание с Римската академична школа, правят творбите му уникални. Светлината в тях и духовността извеждат неговото изкуство на музейно ниво.“.
Васил Банов – мениджър и управител на галерия „Милениум“, и меценат на изложбата също не крие вълнението си от предстоящата премиера: „Имахме възможността и късмета да се преместим в една от най-модерните и авангардни сгради в София. Галерия „Милениум“ като мост между творците, техните ценители и публиката, предоставя възможност на българските художници да разгърнат своят талант. Радостни сме да стартираме галерията с невероятните творби на даровития художник Петър Пиронков!“.

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Презентаторът и модераторът на изложбата - проф. д.н. Любомир Стойков, културолог и преподавател в Националната художествена академия изтъква: „Банално е да се каже, че новата изложба на неординерния Петър Пиронков е поредното разкриване на неговия вътрешен свят. Елементарно би било твърдението, че картините му са класическа рефлексия на природата и социума. Тези великолепни произведения са по-скоро паноптикум или още оригинален микс от личните открития на твореца в столиците и големите градове на Европа, както в различни странни местенца – инвенции, които той завладяващо интерпретира по посока на значими човешки състояния, вярвания и ценности. Нюансираното и натовареното със символи и знаци схващане за красотата и истината, волята и мъжеството привилегироват живописеца Петър Пиронков като явление не само в родното, но и в световното изкуство!“. 

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Снимки:

1. Живописецът Петър Пиронков.

2. Картина „Аквариум“ от изложбата в Базел, 2015.

3. Картина „Златния телец“ от изложбата в Лондон, 2015.

4. Картина „Извисяване“ от изложбата в Рим, 2013.

5. Картина „Кубистично утро“ от изложбата в Париж, 2013.

6. Картина „Лято“ от изложбата в Базел, 2014.

7. Картина „Метафизично утро“ от изложбата в Париж, 2015.

8. Картина „Присъствие“ от изложбата в Берлин, 2013.

9. Картина „Пространства“ от изложбата в Берлин, 2014.

Фото: © Личен архив / Алма комуникация