Намигване към бъдещето с футуристични тоалети

„Вечер на стила: футуристичен шик“ бе четвъртата тема от социално-културния проект на Академията за мода. Събитието се състоя на 7 септември 2022 година (сряда) в галерия „Милениум“, а носителите на „Златна игла“, както и други талантливи дизайнери, показаха свои произведения посветени на темата.

Модният бранд „Миноар“, с дизайнер Теодора Спасова, даде началото на модния пърформанс, като презентира дамски силует от колекция „Епитом“ в комбинация с елементи от патентования текстил на марката “Fiber Bond”.

футуристични тоалети

футуристични тоалети

футуристични тоалети

Радостина Илиева, дизайнер на модна къща „Алегра“, предложи модел „Мона“, в който се открива футуризма в геометрични форми в дантелата и долната част на аутфита. Тоалетът е изработен от френска дантела, обшита с множество кристали и естествени пера.

футуристични тоалети

футуристични тоалети

Диляна Матеева – дизайнер на Art Look, заложи на визия „Бъдеще в миналото“, за която се е вдъхновила от типичните за Англия червени телефонни кабинки, които ни напомнят за миналото, но ще се пренесат и в бъдещето. Аутфитът е решен изцяло в червено. Топът е изграден от множество преплитания, така както се преплитат телефонните линии и миналото с бъдещето. Полата е изрисувана с безопасни игли, за да ни пренесат безопасно в бъдещето. Тоалетът беше допълнен от дървена чанта. Дръжката, изработена от метална верига, приковава чантата, подобно на нас самите – ние, които сме приковани за телефоните си, дори когато са безжични.

Мария Радославова – дизайнер на Mia Atelier, презентира ръчно изработени от естествена кожа чанти в комбинация с колан на талията в съчетание с дръжки от синджир или кожа, което подчертава женските форми. Чантите могат да бъдат в различни комбинации, предлагайки голямо разнообразие при поставянето им и съчетаването им с официални и спортно-елегантни аутфити.

футуристични тоалети

футуристични тоалети

футуристични тоалети

Модният бранд Papena, с дизайнер Пламена Мишева,  представи два тоалета. Първият аутфит, класически ¾ шлифер с различни лице и гръб, е предназначен за нежния пол и самата Пламена Мишева го представи. Под него имаше спортно-елегантен костюм, състоящ се от три части. Второто произведение, което отново беше по темата, но предназначен за мъжкия пол, е дълъг черен панталон с външни джобове. Горната част представлява овърсайз тениска, ръчно изрисувана, по която има худи с ръчни пришивки и отново ръчно направена рисунка.

футуристични тоалети

футуристични тоалети

футуристични тоалети

футуристични тоалети

футуристични тоалети

футуристични тоалети

футуристични тоалети

Дизайнерката Аксел Харди също презентира два тоалета. Първият се състоеше от няколко части - овърсайз манто във футуристичен дизайн с променящ се силует. Отпред по-късо и е с кръстосани закопчалки, а отзад по-дълго и е с прикачен огромен джоб тип „раница на гърба“. Яката може да бъде изправена или разтворена на раменете. Мантото е изработено от ластичен футуристичен релефен плат, който напомня за костюм на астронавт. Освен него, тоалетът включва комплект от бюстие и мини пола, отново с препратка към бъдещето и напомня за костюм от „филм в извън орбита“. Предложението беше допълнено от гъвкави аксесоари, наподобяващи кабели или антени, които засилват футуристичния ефект. Второто произведение на Аксел Харди включваше обемен елек във футуристичен стил, направен от релефен ластичен плат. Елекът е с отворен гръб, с променящ се силует посредством катарами и се носи с висока яка или разтворени краища. Съчетан с рокля в авангардна кройка, която няма шевове и се увива около тялото, и по този начин се оформят интересни силуети и странни футуристични форми. Платът е двулицев, като тъмната страна прилича на Космос с планети и сияния. Тоалетът беше допълнен с гъвкави аксесоари за подсилване на футуристичния ефект, като те могат да се използват авангардно върху главата или да стърчат около тялото. Аутфитът може да намери приложение и във всекидневието, като се съчетае с клин и високи ботуши, а аксесоарите в такъв случай могат да се превърнат в ефектно текстилно колие или усукана около цялата ръка гривна.

футуристични тоалети

футуристични тоалети

футуристични тоалети

футуристични тоалети

футуристични тоалети

Радослава Лазарова – дизайнер на модния бранд „Блинк“, сложи край на модните презентациите, като представи сет от три части, които бяха в черен цвят. Тоалетът се състои от пола в асиметрична дължина с полупрозрачни елементи, а сред материалите, с които е изработена, присъства мрежа от винил. Към нея беше добавен футуристичен колан с нестандартни форми, които са инкрустирани ръчно с кристали в графитени нюанси. Горната част представлява корсет с градуирани чашки и авторска дантела. Нейният тоалет беше представен от Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“, и беше допълнен с ефектни очила на българката оптическа марка „КВЯТ“.

футуристични тоалети

футуристични тоалети

футуристични тоалети

Сред моделите се откроиха Вероника Стефанова, Станимира Йоцова – Мис Велинград 2021 и лице на „КВЯТ“ за лято 2022, Кая Ценкова, Агнес Уейд - модел на „Вог“ и „Дьо магазин“, и носител на множество международни награди, която беше в България специално за събитието, както и очарователната певица Лидия Ангелова, която направи дебют в тази си роля.

Снимки:
1.-2. Ревю на модния бранд „Миноар“.
3. Теодора Спасова и Кая Ценкова, облечена в „Миноар“.
4.-6. Ревю на модна къща „Алегра“, с дизайнер Радостина Илиева.
7.-8. Ревю на модния бранд Art Look.
9. Диляна Матеева и Агнес Уейд, облечена в Art Look.
10.-12. Предложения на Мария Радославова – дизайнер на Mia Atelier.
13.-15. Ревю на Пламена Мишева – дизайнер на модния бранд Papena.
16.-19. Ревю на Аксел Харди.
20. Аксел Харди заедно със Станимира Йоцова и Лидия Ангелова, облечени в нейния тоалети.
21.-22. Ревю на модния бранд „Блинк“.
23. Радослава Лазарова и Вероника Стефанова, облечена в „Блинк“ и с ефектни очила на българката оптическа марка „КВЯТ“.

Фото: © Академия за мода / Хайлайф: 1, 3, 4, 8, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 22
Фото: © Академия за мода / Вили Николов: 2, 5, 6, 7, 9, 12, 19, 21, 23