Модата на мини полата

История на мини полата

Мини полата е в центъра на модата от десетилетия. Британската дизайнерка Мери Куант често е сочена за виновник за възхода на този вид пола, като през 1964 г. пуска на пазара поли над коляното, наречени „мини“. През 60-те години тази пола продължава да се радва на популярност и официално се счита за модна тенденция. Налага се отново в началото на новия век, тъй като е носена от звезди като Парис Хилтън и Бритни Спиърс – двигателите на „Y2K“ модата. Тази тенденция продължава да оказва влияние върху модата и днес.

Мини полата днес

Трудно е да се избегне ултра мини интерпретацията на стила на полата в колекцията Пролет/Лято22 на Miu Miu. Тя продължава да се появява по корици на списания и кампании и да се носи от известни личности. Всъщност след дебюта на полата през октомври платформата за търсене на мода Lyst съобщи, че търсенето на мини поли е достигнало тригодишен връх, като само стилът на Miu Miu е предизвиквал почти 900 търсения дневно. Популярността ѝ се дължи най-вече на по-младото поколение Z, което продължава да бъде двигател на продължаващото възраждане на модните тенденции Y2K (от началото на новото хилядолетие).

Miu-miu-mini-skirt-look

Полата се появи и в много от колекциите за Есен/Зима 22, така че търсенето ѝ няма да изчезне скоро.

Освен Miu Miu и други дизайнери предложиха варианти на тази тенденция. Глен Мартенс от Diesel показа вариация „пола колан“ с ниска талия – съвременен поглед към визията Y2K. Моделите му бяха както кожени, така и от деним, допълнени с катарами за колани.

Diesel-mini-skirt-look

Diesel-mini-skirt-look

Diesel-mini-skirt-look

Diesel-mini-skirt-look

Diesel-mini-skirt-look

Diesel-mini-skirt-look

Diesel-mini-skirt-look

Diesel-mini-skirt-look

Dion Lee също представи своя версия, предлагайки малък кожен дизайн, който също напомня на колан.

Dion-Lee-mini-skirt-look

Versace променя бизнес естетиката с пепитено мини и придава нов смисъл на офис облеклото.

Versace-mini-skirt-look

Versace-mini-skirt-look

Versace-mini-skirt-look

Versace-mini-skirt-look

С какво да я съчетаете

Освен луксозни дизайни за модните подиуми марките предлагат и по-практични стилове, които са по-удобни за ежедневието.

През по-студените месеци може да използвате: чорапогащник в телесен или матов цвят; високи ботуши до и над коляното; дълго палто и пуловер.

През лятото комбинирайте мини полата с маратонки и огромна тениска или я допълнете с жилетка и ленена блуза за небрежен, но изискан външен вид.

А може да вземете готова комбинация, която да включва мини пола.

Тази тенденция продължава да се развива.