Енрике Комас Бакарди посети България и разкри тайните на прочутия ром

Силвия Мадина

Енрике Комас Бакарди посети България и разкри тайните на прочутия ром Пред десетки журналисти от водещи български медии и представители на светския елит, г-н Енрике Комас Бакарди - глобален бранд мениджър на Bacardi и 6-то поколение пряк наследник на известната фамилия, представи по впечатляващ начин историята и тайните на прочутия ром Бакарди. Наследникът на Дон Факундо Бакарди Масо - основателят на компанията и създател на BACARDI Rum, демонстрира пред гостите как се приготвят автентични коктейли с Бакарди като „Mojito”, „Daiquirí” и „Cuba Libre”. На ексклузивната пресконференция присъства и г-н Парис Казакиас, който е регионален мениджър на Bacardi за Балканския полуостров. Пресконференцията беше водена от проф. Любомир Стойков.

Сред почитателите на прочутия ром "Бакарди" се откроиха барон Кирил Гендович и съпругата му Вера, Красимир Друмев - редакционен директор на "Санома Блясък България", Лили Червенякова - бизнес дама и меценат, банкерът Иван Радев, Мария Георгиева - главен редактор на сп. "Ел" - България, дизайнерката Албена Александрова, Ваня Тошева, Петя Павлова, илюзионистът Константин Куванджиев - Корсо, Олга Ускова – президент на Руски бизнес клуб, латвийката Марика Гедерте – „Мисис Вселена 2008”, Румяна Маринова – „Мисис Глоуб 2004”, Елена Ангелова – „Мис България 1999”, Денис Димитрова – „Мини Мис Вселена 2006”, известни дами от модния бизнес като Амалия Тинчева и Меги Савова, както и десетки журналисти от водещите български медии. На пресконференцията и коктейла присъства и Лиляна Лазарова - изпълнителен директор на Софсток ООД, изключителен представител на Lavazza, Bacardi, Martini, Bombay Sapphire, Dewar`s, Bacardi Breezer, Grey Goose и др. за България.

Повод за гостуването на Енрике Комас Бакарди и Парис Казакиас у нас бе глобалната програма за обучение на BACARDI Superior Rum, представяна в 51 страни по света, както и 19-то Национално първенство за бармани, организирано от Българската Асоциация на Барманите и Софсток ООД, в качеството си на официален спонсор.

Фамилията Бакарди и създаването на Bacardi Rum:
Историята на прочутия ром започва още през 1862 г. в Сантяго де Куба. Местният производител на ром - Дон Факундо Бакарди Масо, многократно прави експерименти с дестилиране на ром в дома си. Той отказва да продава в своя магазин местните ромове, които са мътни и имат вкус на медицински спирт. Целта му е да създаде нещо по-леко, по–меко и по–изтънчено, различно от всички познати алкохолни напитки до момента. Ром, подходящ за изтънчената прослойка на зараждащата се в Куба средна класа.

Енрике Комас Бакарди посети България и разкри тайните на прочутия ром

Енрике Комас Бакарди посети България и разкри тайните на прочутия ром

Дон Факундо първи прилага новаторски производствен процес, а именно - филтриране през дървени въглища, паралелен процес на отлежаване и блендиране на рома. Специално създадените от него дървени въглища, които се ползват и до днес, са уникални със способността си да се превръщат в “динамичен филтър” при овъгляването си.

През 1862 г. Дон Факундо поставя началото на практиката ромът да отлежава в опушени бурета от бял американски дъб. На 4 февруари същата година той купува своята първа дестилерия.
Усилията на Дон Факундо Бакарди Масо довеждат до създаването на революционна напитка, променила завинаги консумацията на алкохол и довела до развитието на световната коктейлна култура. Той създава първия в света отлежал, светъл първокласен ром.

Енрике Комас Бакарди посети България и разкри тайните на прочутия ром Енрике Комас Бакарди посети България и разкри тайните на прочутия ром

Прилепът на Bacardi
В търсене на търговска марка, съпругата на Дон Факундо Бакарди Масо - Доня Амалия Лусия Моро предлага за символ на прочутата напитка прилепа. Идеята идва от колонията прилепи, които обитават покрива на дестилерията по това време. Логото с прилепа символизира здраве, благополучие и семейно единство. Днес прилепът е сред най-характерните и познати търговски символи, a дестилерията на Bacardi - най-голямата дестилерия за премиум ром в света.

Енрике Комас Бакарди посети България и разкри тайните на прочутия ром

Енрике Комас Бакарди посети България и разкри тайните на прочутия ром

Енрике Комас Бакарди посети България и разкри тайните на прочутия ром

Снимки:

1. Енрике Комас Бакарди.
2. В пресконференцията на Бакарди участваха проф. Любомир Стойков, Иван Гутов - мениджър продажби и маркетинг на Софсток ООД, Енрике Комас Бакарди, Мила Мишева от Софсток ООД и Парис Казакиас (от ляво на дясно).
3. - 4. Енрике Комас Бакарди демонстрира как се правят автентични коктейли с ром Бакарди.
5. Най-известните Бакарди коктейли - „Daiquirí”, „Mojito” и „Cuba Libre”.
6. Барон Кирил Гендович и съпругата му Вера.
7. Енрике Комас Бакарди и проф. Любомир Стойков.
8. “Мис България 1999” Елена Ангелова също се оказа сред почитателките на прочутия ром.

Видео:

Фото: © Божидар Марков

Чети повече във Fashion Lifestyle Magazine