Мини или макси: Как Академията за мода отговори на вечния въпрос?

Хелена Тодорова

* Успешно продължава социално-културният проект „Вечери на стила“ в Галерия „Милениум“
** Проф. Любомир Стойков: „В дамския дрескод има място за макси, за мини и за миди, стига да са налице красотата и удобството!“

Състоя се второто събитие от новия социално-културен проект на Академията за мода – „Вечери на стила“. Този път то беше посветено на темата „Мини или макси?“ - една от вечните дилеми за дрескода на всяка жена.

Мини или макси

Водеща на събитието беше Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“, която даде начало на изисканото парти в рокля на модния бранд „Блинк“ с дизайнер Радослава Лазарова. Топмоделът сияеше в тоалет в стил „Мерилин Монро“ с изящна комбинация от авторска дантела, коприна,  глитер и френска дантела.

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

В своето слово – едновременно задълбочено и атрактивно, и наситено с много хумор, проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, изтъкна, че в съвременната визуална култура има място и за макси, и за мини, и за миди вариации в дамския дрескод, стига, разбира се, да са налице красотата, удобството и най-важното: духът на времето. Той изтъкна социалната и естетическата роля на мини полите от края на 50-те и началото на 60-те години на ХХ век. Обвърза появата на тази разкрепостена (и за мнозина пуритани - неморална) мода с женското бунтарство, бейби бума, сексуалната революция и не на последно място – борбата на жените за равноправие, като подчерта значението на минижупите като символ на феминизма и еманципацията. Проф. Стойков отбеляза ролята и заслугата за откриването и налагането на този стил на такива емблематични дизайнери като англичанката Мери Куант и французина Андре Куреж. Експертът по имидж и стил не пропусна да отбележи заслугата за популяризирането на мини модата на такива влиятелни дами като Джаки Кенеди, Бриджит Бардо и Туиги, като припомни мисълта на Чърчил: „Никога в историята на модата с толкова малко материал не се е показвало толкова много!“. Професор Любомир Стойков изтъкна заслугата на френския дизайнер Даниел Ещер (с български произход) за налагането на макси стила, както и напомни една от своите шеговити дефиниции за модата „Късите поли винаги предлагат дълги възможности!“.

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Във вечерта, посветена на темата „мини или макси“, бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Аксел Харди, Албена Александрова, Радостина Илиева и Радослава Лазарова. Аксел Харди представи два тоалета, направени специално за събитието – единият в стил „мини“, а другият в стил „макси“. Важното за двата аутфита е, че са изработени изцяло безотпадъчно – само от правоъгълни детайли с минимален разход на електроенергия. „Мадам Рошав“ и нейната дизайнерка Албена Александрова бяха подготвили аутфит специално за „Вечерта на стила“, в който посланието акцентуваше върху роклята като второто „Аз“ на всяка жена, без значение дали тя е мини или макси, екстравагантна или класическа, секси или срамежлива, официална или делова.
Радостина Илиева – дизайнер на модния бранд „Алегра“, предложи своята концепция за мини стила в булчинската мода. Нейният тоалет бе изработен от фин италиански тюл и органза, а корсетът - наситен с естествени пера и множество кристали (в долната част се открояваха пеплуми, придаващи кокетен и ефирен вид на дрехата).

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

„Блинк“ с дизайнер Радослава Лазарова закри модното ревю, като водещата на събитието дефилира с втори тоалет на дизайнера за 2021 година, като този път беше в макси стил. Женствената визия бе решена в цвят слонова кост с вграден ръчно солиран корсет. Конструктивните срязвания подчертаваха извивките на тялото. Погледът бе привлечен и от обемните ръкави, които са подвижни и с акцент върху ръцете. Ръкавите са вдъхновени от ерата на буфан ръкавите и роклите на благородните дами в миналото,  но с нов модерен прочит.

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Христо Дурчев, собственик на фирма „Балкантел и меценат на събитието, сподели: „Щастлив съм да отбележа, че продължава мисията на социално-културния проект на Академията за мода „Вечери на стила“ – проект, който аз и моята компания „Балкантел“ горещо подкрепяме. Без да съм специалист по моден дизайн и лайфстайл, ще призная, че днешната тема „Мини или макси?“ много ме заинтригува и я намирам не само за любопитна и атрактивна, но и за важна и значима. Вярвам, че тази вечер ще ни обогати културно и естетически. Вярвам, че всеки един от нас ще научи по нещо ново и интересно, защото всеки разговор за красотата и възвишеното е стимул за естетически подем. Като един от меценатите на Академията за мода, изразявам увереност, че и през следващите месеци – юли, август и септември, ще продължим тази хубава традиция, посветена на стила в поведението и облеклото.“

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Гостите и участниците във вечерта на стила получиха и автографи от проф. Любомир Стойков на две от неговите знакови книги „100 срещи с мен“ и „Световни модни икони“.

Моделите, които презентираха специалните предложения на носителите на „Златна игла“ бяха Вероника Стефанова - Мис България Свят 2017 и лице на миналогодишната „Златна игла“, Станимира Йоцова - Мис Велинград 2021 и лице на очилата „Квят“ – лято 2022, Мадлена Иванова - носителка на титлата "Best body" от "Miss Summer International" и “Queen of the year 2022”, както и Хелена Тодорова -  PR координатор на Академията за мода.

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Мини или макси

Събитието беше уважено от редица ярки представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят и бизнеса, сред които доц. д-р Ходор Факих, Павел Цветков, Ники Кънчев, Илиана Алипиева, Боряна Баташова, Саня Борисова, Мария Константинова, Александрина Янкова, Кирил Чалъков, Вяра Георгиева, Кристина Манолова, Ирина Гъркова, Ина Асса, Мира Бъчварова, Ирена Велковска, Кристина Несторова, Силвия Джагарова, Нина Никол – Хамилтън, Стела Йорданова, Диляна Матеева, Аксел Харди, Радостина Илиева, Радослава Лазарова, Виктория Стефан, Ирена Велковска, както и група от френски, американски и български студенти по моден дизайн, и др.


ВИДЕО: МИНИ ИЛИ МАКСИ: ВЕЧНАТА ДИЛЕМА В МОДАТА

Снимки:

1. - 2. Проф. Любомир Стойков заедно с моделите, представили тоалетите на носителите на „Златна игла“.
3. Проф. Любомир Стойков, Христо Дурчев и моделите, представили тоалетите на носителите на „Златна игла“.
4. Проф. Любомир Стойков и Христо Дурчев.
5. – 6. Меценатът на събитието – Христо Дурчев.
7. Проф. Любомир Стойков и доц. Ходор Факих.
8. Проф. Любомир Стойков и Ники Кънчев.
9. Проф. Любомир Стойков и Илиана Алипиева.
10. Проф. Любомир Стойков и Кирил Чалъков.
11. Проф. Любомир Стойков и Саня Борисова.
12. Проф. Любомир Стойков и Радослава Лазарова – дизайнер на 2021 година.
13. Проф. Любомир Стойков и дизайнерката Аксел Харди.
14. Павел Цветков и моделът Станимира Йоцова – лице на KWIAT – лято 2022.
15. Мира Бъчварова и Ники Кънчев.
16. Семейство Банови – собственици на Галерия „Милениум“ заедно с топмоделите Мадлена Иванова и Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017.
17. Проф. Любомир Стойков и Ирина Гъркова.
18. Проф. Любомир Стойков със студенти по моден дизайн от Франция и САЩ.
19. -20. Проф. Любомир Стойков и Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017.
21. – 24. Топмоделът Станимира Йоцова – лице на KWIAT – лято 2022, в тоалет на Аксел Харди.
25. – 27. Хелена Тодорова в тоалет на Аксел Харди.
28. – 31. Топмоделът Мадлена Иванова в тоалет на трикратната носителка на „Златна игла“ – Албена Александрова.
32. – 33. Топмоделът Станимира Йоцова – лице на KWIAT – лято 2022, в рокля на „Алегра“ – модна къща за 2021 с дизайнер Радостина Илиева.
34. – 36. Вероника Стефанова - Мис България Свят 2017 и водеща на събитието, облечена в рокля на „Блинк“ заедно с дизайнерката на модния бранд - Радослава Лазарова.
37. Проф. Любомир Стойков и Десислава Краваева – собственик на бутик „Талисман“.
38. Проф. Любомир Стойков и дизайнерката Ина Асса.

Фото: © Академия за мода / Кирил Александров: 1, 2, 3, 6, 10, 11, 14, 18, 19, 20, 23, 25, 27, 28, 32, 35, 37, 38
Фото: © Академия за мода / Хайлайф: 4, 5, 7, 8, 9, 12, 13, 15, 16, 17, 21, 22, 24, 26, 29, 30, 31, 33, 34, 36