"БГ МОДНА ИКОНА 2022" дава шанс на най-добрите дизайнери

* Проф. Любомир Стойков: „Тази година „БГ модна икона 2022“ ще бъде алегория на пролетта, възраждането и новата естетика!
* * Знаменити и утвърдени дизайнери ще покажат новите си колекции пролет-лято 2022

Хелена Тодорова

Престижният конкурс „БГ модна икона 2022” ще се проведе в края на месец април, веднага след Великденските празници. Експертният съвет на Академията за мода, включващ изявени лайфстайл, модни и светски журналисти, и редактори от водещите печатни и електронни медии, вече направи своите предложения за номинации на най-стилните и успели българи през изминалата година. Както досега, критериите известни български личности да получат статут на БГ модна икона, са качества и добродетели като изискан и модерен вкус и стил, високи професионални постижения, безупречна култура, морал и репутация.

БГ МОДНА ИКОНА 2022

На последното издание на конкурса с наградата бяха отличени Николай Дойнов в категория „Медии и журналистика”, Натали Трифонова в категория „Телевизия”, Таня Скринска в категория „Бизнес”, Есил Дюран в категория „Музика”, Иво Аръков и Саня Борисова – в категория „Изкуство”.

БГ МОДНА ИКОНА 2022

В навечерието на престижното събитие проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, сподели: „Тази година ревю-спектакълът „БГ модна икона 2022“ ще бъде алегория на пролетта, възраждането и новата естетика. В шоуто преди церемонията по награждаването на най-стилните и успешни българи по традиция участват утвърдени и знаменити родни модни творци. Вярвам, че и този път те ще ни вдъхновят и озарят със своята красота и изисканост!“.

БГ МОДНА ИКОНА 2022

БГ МОДНА ИКОНА 2022

В ревю-спектакъла, непосредствено преди официалното награждаване, ще бъдат показани актуални колекции на известни български дизайнери и модни къщи, както и проекти на студенти по моден дизайн от Националната художествена академия, чийто преподавател е проф. Любомир Стойков.

БГ МОДНА ИКОНА 2022

Специален акцент ще са произведенията на модния бранд Minoar, с дизайнери Теодора Спасова и Йоан Гълъбов – носители на „Златна игла“ – по традиция - дебютни за „Модна иновация“, които ще презентират част от своята най-нова колекция „Оракулт“ – пролет-лято 2022, за първи път по време на ревю-спектакъла.

БГ МОДНА ИКОНА 2022

Албена Александорва – трикратна носителка на „Златна игла'', ще открие ревю-спектакъла с „малката черна рокля на MАDAM ROSHAV”. Нейното послание е, че роклята е като жената – обича топлината на тялото и прегръдката на любимия човек. Аксел Харди, която е носител на „Златна игла“ за „Модна иновация“, ще представи колекция Free Soul. Името е породено от глобалните събития, заради които свободата доби друг смисъл, а предложенията, които дизайнерката ще покаже са изпълнени именно със „свобода“ и размах.

БГ МОДНА ИКОНА 2022

БГ МОДНА ИКОНА 2022

БГ МОДНА ИКОНА 2022

Модна къща „Бандерол“ с дизайнери Деси и Никола Карадамянови, ще ни разкрият част от най-новата си колекция Miracles 2022, която включва бутикови дамски рокли и официални спортно-елегантни мъжки костюми в цветови комбинации, и палитра от десени и материи.

БГ МОДНА ИКОНА 2022

Радослава Лазарова, която получи приза „Златна игла 2021“ за „Дизайнер на годината“, ще ни представи ексклузивно своята колекция Obsession. Тя ще покаже както официални, така и сватбени сетове, в които присъства авторската дантела, която е артистичния почерк на дизайнерката.

БГ МОДНА ИКОНА 2022

За първи път в ревю-спектакъла на Академията за мода ще участва младата дизайнерка на модния бранд Reflet - Лиа Каменова. Тя ще покаже дебютната си колекция „Отражението на Мастаба“, чиято цел е да преоткрие старите платове и да им вдъхне нов живот.

БГ МОДНА ИКОНА 2022

Таня Ян - дизайнерката на модния бранд Tanya Ian Exclusive, ще представи колекция Woman Inspiration, вдъхновена от модерната и космополитна жена, която е красива, енергична и завладяваща със своята визия и поведение.

Ревю-спектакълът преди церемонията за награждаване на най-стилните българи за годината ще бъде закрит от модния бранд Alegra, с дизайнери Радостина Илиева и Галя Долапчиева. Те ще презентират част от най-интересните си тоалети, както и съвсем нови творения. Носителите на „Златна игла 2021“ за „Модна къща на годината“ ще покажат официални и сватбени облекла, при които са характерни ръчните инкрустации и висококачествени материи.

БГ МОДНА ИКОНА 2022

Лице на „БГ модна икона 2022“ е българският топмодел Никол Предьова, която сподели следното: „Много пъти съм участвала като модел в невероятния ревю-спектакъл на Годишните награди за най-стилни и успешни българи! Ясно съзнавам ролята на тези призове, с които се удостояват най-влиятелните личности у нас - за техния вкус, естетика и професионализъм. Ето защо съм изключително благодарна на Академията за мода за избора именно аз да бъда лице на „БГ модна икона 2022“. Това признание е огромна чест и отговорност за мен!".

Водеща на събитието за поредна година ще е харизматичната певица и актриса Марина Кискинова. Наградата, която ще получат отличените с приза „БГ модна икона 2022“, е метална пластика, изработена от уникалния български бижутер  Анжело Красини. Статуетката е интерпретация на първото облекло на Адам и Ева – смокиновия лист – с образите на най-прочути дизайнери и модни икони.

„БГ модна икона 2021“ се реализира с любезното съдействие на „Витоша Парк Хотел", „Балкантел“, Desizo Monni, NP Deluxe Estates, M3 Communications Group, INC., Cesare Paciotti, KWIAT, салон за красота V&A Glamour, MAC Cosmetics, сладкарници „Неделя", Locherber Мilano, бутик за цветя „Талисман“ и клиники „Торакс“.

За периода на своето съществуване призът „БГ модна икона” се утвърди като най-авторитетната годишна награда за стил, професионален успех и визуална култура в България. Сред досегашните носители на това високо отличие са : Райна Кабаиванска, Лили Иванова, Мария Илиева, Поли Генова, Йоана Буковска, Теодора Духовникова, Елена Петрова, Яна Маринова, Ники Сотиров, Орлин Павлов, Владимир Ампов – Графа, Ники Илиев, Калин Врачански, Владимир Карамазов, Орлин Горанов, Гала, Виктория Петрова, Цветанка Ризова, Валерия Велева, Антон Хекимян, Николай Дойнов, Ники Кънчев, Диана Любенова, Юлияна Дончева, Таня Скринска, Максим Бехар, Ивет Лалова, Илиана Раева, Григор Димитров, Димитър Бербатов, Мая Антова, Илияна Алипиева, Есил Дюран, Саня Борисова, Натали Трифонова, Капка Амзина, Бояна Шарлопова, и др.

Снимки:

1. Победителите в „БГ модна икона 2021” заедно с проф. Любомир Стойков.

Фото: © Антон Марков / Академия за мода

2. Пластиката „БГ модна икона”, изработена от уникалния български бижутер – Анжело Красини.

Фото: © Академия за мода

3. Лицето на „БГ модна икона 2022“ – българският топмодел Никол Предьова.

Фото: © Хайлайф

4. Водещата на церемонията Марина Кискинова.

Фото: © Личен архив на Марина Кискинова

5. Предложение на модния бранд Minoar.

Фото: © Йоан Гълъбов

6. Предложение на дизайнерката Албена Александрова.

Фото: © Александър Михайлов

7. Предложение на дизайнерката Аксел Харди.

Фото: © Момчил Александров

8. – 9. Предложения на модна къща „Бандерол“.

Фото: © Delyan Black

10. Предложение на дизайнерката Радослава Лазарова.

Фото: © Костадин Кръстев - Коко

11. Предложение на модния бранд Reflet.

Фото: © Ивайло Симеонов

12. Предложение на модния бранд Tanya Ian Exclusive.

Фото: © Емил Колев

13. Предложение на модния бранд Alegra.

Фото: © Code Fashion