Онлайн плащане с ПОС - имате го

Последните няколко години поставиха на пауза голяма част от сферите на обществения и икономически живот както у нас, така и по целия свят. Онлайн търговията и един от най-важните ѝ елементи - възможностите за разплащания онлайн, изведоха на преден план важни въпроси, свързани с поведението на потребителите, от една страна, и изискванията към търговци в условията на ограничения, от друга.

Тенденцията да се пазарува повече онлайн, отколкото с традиционно посещение на физически обекти, неминуемо доведе до ръст и в нивото на дигиталните разплащания. С 30% са се увеличили плащанията с банкови карти за първата половина на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г., посочват от БНБ. Това е сигурен показател, че хората все по-често се доверяват на онлайн разплащанията, когато пазаруват в електронна среда.

Да интегрира колкото се може повече методи за разплащане в е-магазина си е цел, към която всеки онлайн търговец се стреми. Крайният потребител винаги предпочита да има избор, пред това да бъде ограничаван не само по отношение разплащателните методи, но и във връзка с опциите за доставка например.

ПОС терминал

Снимка: pexels.com
Сред задължителните изисквания към всеки електронен магазин днес се нарежда възможността клиентите му да могат да платят поръчката си още при завършването ѝ онлайн. С други думи, ако един търговец държи да остане конкурентноспособен в пазарна ниша като е-търговията, той трябва да интегрира в сайта си възможност за онлайн плащане с ПОС терминал.

Виртуален онлайн ПОС терминал - плащане с карта, аналогично на физическото пазаруване в търговски обект

Виртуалния онлайн ПОС терминал е платежен метод, посредством който онлайн купувачите биха могли да направят сигурно плащане със своята дебитна и/или кредитна карта. Този метод е аналогичен на безконтактното плащане, което всяка съвременна банкова карта поддържа.

Когато избраните продукти са в кошницата и клиентът е избрал да заплати поръчката си с дебитна/кредитна карта, той автоматично бива прехвърлен към виртуална точка на продажба (от англ. език - virtual point of sales - vPOS), където следва да бъдат въведени данните от притежаваната от него банкова карта.

Процесът по разплащане онлайн разширява възможностите на онлайн магазина. Той намалява и времето за обработка на плащанията. При съвременните системи за сигурност, които доставчиците на платежни услуги, а и платформи за електронна търговия поддържат, процесът е напълно безопасен за всяка от страните.

ПОС терминал - гъвкаво и адаптивно решение за всеки онлайн магазин

Днес съществуват няколко опции за изграждане на онлайн магазини. Сред основните са изработка на уебсайт по поръчка и изграждането на онлайн магазин с виртуален ПОС на основата на платформа за електронна търговия (екомерс платформа). Вторият има значително повече преимущества във всеки един аспект на онлайн търговията.

Повечето екомерс платформи днес предоставят възможност за приемане на онлайн разплащания с ПОС без особени усилия от страна на търговеца. Причината е, че платформите, върху които се изграждат онлайн магазини, вече имат разработени тези функционалности и са готови за използване от потребителите практически веднага. Интегрирането на ПОС в сайтове, изработвани по поръчка, също е възможно, но би отнело повече време и е свързано с определени разходи.
Сред големите предимства при употребата на виртуална ПОС система се нарежда удобството. Всеки търговец би могъл да свърже уебсайта си с ПОС системата на който и да е доставчик на финансови услуги. Веднъж свързан към магазина, търговецът би могъл да започне да приема плащания с банкови карти безпроблемно. Нарастващият процент картови разплащания, реализирани от потребителите днес, е сигурен знак, че онлайн търговците не бива да пропускат тази ключова стъпка в дейността си.

Надеждно ли е да плащаме онлайн с ПОС терминал?

Въпросът със сигурността по отношение на плащанията онлайн е един от ключовите, става ли въпрос за електронна търговия. Именно наличието на съмнения за сигурността на споделяните данни, свързани с финансови плащания, са причината значителен процент от българските потребители онлайн да се доверяват на плащания с наложен платеж. Това в никакъв случай не бива да отказва онлайн търговците от това да интегрират различни методи за разплащания онлайн, в т.ч. и ПОС.

Предизвикателство пред всяка система за разплащане онлайн, а и всеки електронен бизнес днес, е да бъдат гарантирани високи нива на сигурност за данните на потребителите. Съвремените ПОС системи осигуряват надежден, сигурен и лесен начин за безналични плащания. Те се осъществяват в реално време и са независими от работното време на която и да е от страните в процеса.

Виртуалните ПОС терминали разполагат с вградени функции за сигурност на данните, предоставяни от платците (купувачите), обработвани от търговците (продавачите) и от трети страни (банкови институции).
Въпреки това, всеки онлайн купувач следва да предприеме определени предпазни мерки, за да си гарантира сигурност в защитата на данните си. Това ще рече купувачите да не се доверяват на онлайн магазини, които не отговарят на минималните протоколни изисквания за защита като SSL например. Последният трябва да бъде осигурен от поддръжката на онлайн магазина, респективно използваната платформа за електронна търговия.

Защо всеки бизнес с електронна търговия има нужда от ПОС терминал?

Традиционните разплащателни методи, макар и все още предпочитани от потребителите у нас, бавно, но сигурно следват световната тенденция да намаляват. Картовите и мобилни разплащания ще бележат ръст в следващите няколко години, категорични са редица изследвания от сферата на електронната търговия.

Независимо колко малък или голям е един онлайн магазин, нуждата от интегрирани функционалности за приемане на картови плащания посредством ПОС терминал е наложителна. Тя гарантира високи нива на ефективност и поддържане на конкурентоспособност за бизнеса. Нито един платежен метод не би могъл да се конкурира със скоростта на обработката и удобството, които предлагат съвременните ПОС терминал системи.

ПОС терминалът е необходим на всеки търговец, чиито стоки и услуги са предлагани на принципа на покупко-продажба от разстояние, посредством онлайн магазин, мобилна апликация, резервационна система с възможност за плащане изцяло електронно. ПОС терминалът гарантира сигурни плащания, осъществявани в реално време. Достъпът до множество методи за разплащания винаги е добре дошъл за крайните потребители и е достъпна възможност за онлайн продавачите.

С услугата за плащане на ПОС потребителите могат да плащат лесно и удобно с карта, независимо от това на каква стойност е направената от тях поръчка. Това е сигурен подход, с който онлайн търговците биха могли да увеличат продажбите си и да управляват своя бизнес успешно.