Галерия "Милениум": Нов прочит на българската живопис

* Къде и какво предлага наследничката на Галерия „Раковски“ 159?

Всяка галерия има своите дух и атмосфера, в които се оглеждат водещите ценности при набавянето, селекцията и предлагането на произведенията на изящното изкуство. Както твърди проф. Любомир Стойков – преподавател в Националната художествена академия: „Във времена на пандемии и икономически кризи галериите са културните оазиси, в които човек може да намери духовна утеха, естетическа наслада и стимул за съществуване!“. Тъкмо такъв културен оазис е новата галерия „Милениум“, която всъщност е наследничка на Галерия „Раковски“ 159. Отскоро тя се намира на бул. „Витоша“ №89 в една от най-авангардните и футуристични сгради в столицата ни. Нейната амбиция е да предложи нов прочит на българското изобразително изкуство – класическо и модерно. Какви са още посланията й? Кой е адресатът на нейния естетически апел? Какво обещава тя на всеки посетител и ценител на живописта?...

Галерия „Милениум“

Галерия „Милениум“ не само, че не обръща гръб на младите творци, но и ги протежира редом с респекта, който засвидетелства на утвърдените художници и старите майстори. Всички картини са селектирани внимателно и са заредени със специалните послания на техните автори. Безкомпромисно подбраните творби са ключ към духовната аура и личния свят на майсторите на четката и перото. Те са компас към тяхната богата душевност, свобода и полет на фантазиите и мечтите. Сред предложенията на галерия „Милениум“ са емблематични картини на Златю Бояджиев, Найден Петков, Димитър Киров – Ди Киро, Димитър Казаков – Нерон, Ставри Калинов, Лъчезар Ошавков, Йоан Левиев, Димитър Буюклийски – Мичи и десетки други известни и талантливи майстори.

Галерия „Милениум“

Картините в галерията носят своята неподправена магнетичност благодарение на искрените чувства, мисли и идеи на творците. Те не оставят никого безразличен към  богатата гама на емоционални състояния, изразени чрез фини живописни усещания, виртуозно боравене с четката, използване на класически прийоми и експресивни арт решения, като стаяват дъха и ни въвеждат в свят, в който всеки може да открие себе си. Прекрачвайки прага на галерия „Милениум“ и влизайки в артистичното пространство, човек се връща към думите на Леонардо да Винчи: „Рисуването е поезия, която се вижда, а не се усеща, а поезията е живопис, която се усеща, а не се вижда!“. Всяка една визита тук е гаранция за пълноценен контакт с висококласните произведения на изкуството и шанс да поставите в подходяща рамка любимата си картина, след консултация с едни от най-добрите специалисти в тази област.

Галерия „Милениум“

Галерия „Милениум“

Галерия „Милениум“

Галерия „Милениум“

Галерия „Милениум“

Галерия „Милениум“

Галерия „Милениум“

Галерия „Милениум“: София, бул. „Витоша“ №89; +359 899 987 513; +359 899 987 514;

Илюстрации:

1. Златю Бояджиев, „Манастир“ (1975 г.), маслени бои, платно, 48,5 х 61 см.

2. Найден Петков, „Пейзаж от Лозенец с цъфнало дърво“, маслени бои, платно, 65 х 81 см.

3. Димитър Казаков (Нерон), „Легнала женска фигура“, м.б. дъска, 70 х 96 см.

4. Димитър Казаков (Нерон), „Лица“, м.б. дъска., 17 х 22 см.

5. Димитър Казаков (Нерон), порцеланова чиния, жълто - две лица, Ф 23.

6. Димитър Киров (Ди Киро), „Присъствие от миналото“, м.б. пл. 38 х 46 см.

7. Йоан Левиев, „Натюрморт – съдове“ (1971 г.), маслени бои, платно, 90 х 130 см.

8. Димитър Буюклийски - Мичи, „Голо тяло в червено“ (2017 г.), 80 х 80 см.

9. Лъчезар Ошавков, „Архипелази“ - литография, 48,5 х 50 см.