Колекция пролет/лято 2022 на Прабал Гурунг, посветена на американската жена

Прабал Гурунг внесе цвят и енергия в Седмицата на модата в Ню Йорк с колекцията си пролет/лято 2022 като преобрази женствените силуети и показа виждането си за съвременната американка.

„Америка винаги е била жена, но не винаги са се отнасяли към нея красиво“, пише Прабал Гурунг в своите бележки към шоуто за пролет/лято 2022. „Какво означава да си най-важният човек в тази страна? Какво е женствено? Какво е американско? И кой може да бъде всичко или нищо от това?"

Дизайнерът продължава да заявява, че е вдъхновен от социалните движения през 2020 г., шествията, протестите и подкрепата на законодателството, като същевременно се пита какво е женственост и преразглежда представите за националност, пол и етнос.

Идеята за женственост, за оформяне на това, което се смята за красиво, което може да бъде погрешно обозначено като слабо и как трябва да бъде възприета уязвимостта, беше отправна точка на колекцията му пролет/лято 2022.

„Винаги съм се вдъхновявал от жените, както и от моите приятели с женствено поведение – тези, които смело определят какво е „женствено“ само по себе си, колко „красиво“ е оформено, кой трябва да контролира нейното собствено тяло и кои гласове трябва да се чуват, за да се оспори всяка форма на несправедливост“, добавя Гурунг.

Той е взел класики като консервативен костюм от 80-те („power suit“) и ги е представил през „нов обектив, обхващащ увереност, смелост и безстрашие“, с ярки блейзери от гингам, изрязани във вид на венчелистчета, и мини наметки, костюми с флорални принтове и практични блейзери с флорални щампи на обемните подгъви около бедрата, съчетани небрежно с подходящи панталони на цветя.

В колекцията имаше и младежки усещания, може би за да се харесат на новото поколение, което идва – мини-рокли, изрязани около талията, еко-тюл бюстиета, бейбидол флорални рокли на пластове и с открояващи се тонове, якета, имитиращи козина, но направени от органза и с отпечатани графити.

Тези непринудени и забавни парчета стоят перфектно заедно с другите му стилове като спортна мода – суичъри, бродирани с кристали Swarovski и флорални суичъри от жакард, съчетани с ръчно надиплени поли. Този неофициален луксозен костюм беше видян и с чувствени надиплени копринени тениски, trucker якета и най-открояващото се – жълти кашмирени плетени рокли с контрастиращи ръчно направени розови шевове.

Забележителните парчета бяха неговият поглед върху съвременния блясък - tea рокли с паднала талия с разкопчани копчета, които се видяха в свежо бял поплин, жълт гингам и синьо-черен флорално бродиран плат.

„Смятам за важно и наложително за всички нас да се замислим и да преоткрием кои сме. Нека това бъде на преден план“, заключава Гурунг. „Посвещавам тази колекция на онези, които не се срамуват да бъдат себе си по ум, тяло и дух.“