Екипът на първия филм, заснет в Космоса се завърна на Земята

Първият снимачен екип, който засне филм в Космоса, се завърна на Земята. Спускаемата капсула с руската актриса Юлия Пересилд, режисьора Клим Шипенко и космонавта Олег Нвицки, които в продължение на 12 дни пребиваваха на борда на Международната космическа станция, се приземи успешно тази сутрин на територията на Казахстан.

Юлия Пересилд

38-годишният Шипенко със своя филмов проект, заснет в Космоса, изпревари конкурентен проект на американците, в който трябваше да участва Том Круз. Филмът на Шипенко с участието на 37-годишната Пересилд се нарича "Предизвикателство". В центъра му е жена хирург, която отива на борда на Междинародната Космическа Станция, за да спаси живота на космонавт. В ролята на нуждаещия се от спешна интервенция космонавт е именно Новицки. Филмът е съвместна продукция на Роскосмос, Първи канал и студио Йелоу, Блек енд уайт. В него са се снимали и руските космонавти Пьотр Дубров и Антон Шкаплеров, които сега останаха на борда на МКС.

Юлия Пересилд

Юлия Пересилд

След отпътуването на актрисата, режисьора и космонавта Новицки, освен Дубров и Шкаплеров, на МКС остават и астронавтите от НАСА Марк Ванде Хай, Шейн Кимброу и Меган Маккартър, астронавтът от Европейската космическа агенция Тома Песке и астронавтът от Японската космическа агенция Акихико Хошиде.