Наближава церемонията "Златна игла 2021" за най-високите модни призове

* Уникален ревю-спектакъл ще съпътства гала вечерта
* * Проф. Любомир Стойков: „Подиумът на Златната игла е трамплин за нови творчески успехи!“

Наближава кулминационното събитие в българския моден дизайн - Годишните награди „Златна игла“ на Академията за мода, които ще се връчат в края на месец октомври т.г. По време на специална церемония в хотел „Рамада София“ с високия приз ще бъдат отличени утвърдени творци в категориите: „Дизайнер на годината”, „Модна къща на годината”, „Моден фотограф”, „Моден грим” и „Най-добър млад дизайнер”.  Бляскавото събитие ще се проведе при най-стриктно спазване на ограничителните мерки във връзка с COVID-19.

Вероника Стефанова

В продължение на повече от четвърт век Академията за мода стимулира най-добрите български модни творци и дава сцена за изява  на талантливи дизайнери и утвърдени модни къщи. И тази година традицията е спазена и красив гала ревю-спектакъл ще предхожда официалната церемония по награждаването. В него по покана на Академията за мода ще участват дизайнери, сред които и някои от носителите на приза през изминалите години. Специално за VIP гостите на събитието и медиите, те ще покажат своите най-нови колекции.

Проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, заяви: „Нашата неформална общност от водещи лайфстайл журналисти особено високо цени участието на модни дизайнери и брандове в гала ревю-спектакъла на това толкова значимо събитие за дизайна, изкуството и културата. Подиумът на Златната игла често се превръща в трамплин за нови успехи на модните творци и предприемачи както на нашата, така и на международната модна сцена. Надявам се, че и тази година ще бъде спазена тази великолепна традиция!“. Проф. Стойков изтъкна също, че Академията за мода и „Златна игла“ продължават да развиват своята социално отговорна мисия и ще подпомогнат студенти по моден дизайн. Помощта ще се изразява в осигуряването на финансова подкрепа, важни дизайнерски принадлежности, както и – за първи път - посещение на Седмицата на модата в Милано. Социалната инициатива на Академията за мода ще се осъществи с лицето на „Златна игла 2021“ - Вероника Стефанова, Мис България Свят, и известният български фотограф Костадин Кръстев – Коко – носител на Златна игла за модна фотография.

София Борисова

Гала вечерта ще бъде открита от трикратната носителка на „Златна игла“  София Борисова. Тя ще представи избрани творения от последната си колекция Sparkle, в колаборация с младата дизайнерка Доротея Борисова. Колекция “By M” на бранда Wolf Walley е инспирирана  от бизнесдамата Маринела Арабаджиева, за която дизайнерката Милена Петрова изтъква, че за нея тя е „неизчерпаем източник на вдъхновение и стремеж за усъвършенстване“.

Wolf Walley

За първи път в ревю-спектакъла на Академията за мода ще участва бизнесдамата и собственик на моден бранд – Мила Захариева. Тя ще представи облекла от колекцията на La Cara Mi EXCLUSIVE by Mila Zaharieva, които включват висококачествени произведения създадени в дизайнерски десени, решени в комфортен и елегантен стил.

Мила Захариева

Десислава и Никола Карадамянови – дизайнери на модна къща „Бандерол“, ще покажат най-новата си колекция MIRACLES, вдъхновена от силата на човешкото въображение. Посланията са  предназначени както за дамите, така и за господата.

Banderol

Носителката на „Златна игла“ за „Модна иновация“ Аксел Харди ще презентира избрани предложения от колекция VAMP, насочена към жените, които имат изразена индивидуалност.

Axel Hardy

Финалната кулминация на ревю-спектакъла е отредена на дизайнерката на модния бранд „Рошавата гарга“ и трикратен носител на престижната „Златна игла“ – Албена Александрова. Нейната колекция „Пътуване във времето“ е съвкупност от метафори и размисли, носталгия и сантименталност, бунтарство и смиреност.

Roshavata garga

Лице на „Златна игла 2021“ е българският топмодел Вероника Стефанова - Мис България Свят 2017, която неотдавна стана майка за втори път. Водеща на грандиозното събитие за поредна година ще бъде очарователната Гери Дончева. Постановката на ревю-спектакъла по повод Годишните награди на Академията за мода е на Боян Караиванов. По традиция статуетката „Златна игла“ е изработена от известния български бижутер Анжело Красини. 

За перфектната визия на манекените и водещата ще се погрижат коафьорският екип на Selena ES, официален представител за България на Balmain Hair Couture, екипът от професионални гримьори на Джулия Ангелова и салони за красота V&A Glamour. Церемонията по връчването на Годишните награди за мода ще завърши с изискан коктейл, по време на който гостите ще се насладят на изкушаващите десерти от сладкарници „Неделя”.

„Златна игла 2021“  се реализира с любезното съдействие на: кафе „Лаваца“, „Банка ДСК“, A1, „Ситроен“, „Автомотор Корпорация“, „Cesare Paciotti“, „Балкантел“, хотел „Рамада София”, KWIAT, Selena ES, Balmain Hair Couture, Джулия Ангелова, V&A Glamour,  сладкарници „Неделя“, хотел „Самоков“, бутик за цветя „Талисман“ и клиники „Торакс“.

Снимки:

1. Лицето на „Златна игла 2021“ Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017.

Фото: © Douglas Basset

2. Рокля Harper от колекция Sparkle на дизайнерката София Борисова в колаборация с младата дизайнерка Доротея Борисова.

Фото: © Костадин Кръстев - Коко

3. Предложение на Милена Петрова – дизайнер на модния бранд Wolf Walley.

Фото: © Личен архив на Милена Петрова

4. Предложение на модния бранд La Cara Mi EXCLUSIVE by Mila Zaharieva.

Фото: © Дилян Марков

5. Предложения на модна къща „Бандерол“ с дизайнери Десислава и Никола Карадамянови.

Фото: © Delyan Black

6. Предложение на Аксел Харди – дизайнер на модния бранд Axel Hardy.

 Фото: © Дилян Марков

7. Предложение от колекция „Пътуване във времето“ с дизайнер Албена Александрова.

Фото: © Личен архив на Албена Александорва

8. Гери Дончева – водеща на „Златна игла 2021“.

Фото: © Костадин Кръстев – Коко