Фолклорните звезди Бисера и Лидия с нова песен

* Лидия Ангелова: „Нека младото поколение да помни и пази своя корен!“

Младите фолклорни звезди Бисера и Лидия направиха премиера на своята нова песен и забележителен клип „Рано ми е“ – това е всъщност своеобразно завръщане към изпълнението на дългогодишната солистка на „Мистерията на българските гласове“ Олга Борисова. Генералното послание в това произведение, според думите на Лидия Ангелова е: „Искаме да покажем красотата на българската народна песен и да отправим призив към младото поколение да помни, пази и съхранява корена си!".

ФОЛКЛОРНИТЕ ЗВЕЗДИ БИСЕРА И ЛИДИЯ С НОВА ПЕСЕН

Традиционната шопска песен  е представена по един нов начин от ANP Music Production - Петър Алексиев, Атанас Борисов и Алекс Нушев. Първата цигулка на „Софийски Солисти“ - Стоимен Пеев също допринася за съвременния ритъм на автентичната народна песен. Клипът е дело на Радостин Събев – Шошо.

Освен уникалните гласове на Бисера и Лидия и модерната им визия, самите места, на които са направени снимките, допринасят за магнетичната мистика на видеото. „И клипът, и самата песен са вълнуващи и завладяващи благодарение на комбинацията на песенната традиция и постмодерните акустични и технологични намеси. Чистотата на гласовете на певиците Бисера и Лидия наистина е покоряваща!“ – сподели първото си впечатление културологът и естет проф. д.н. Любомир Стойков.

ФОЛКЛОРНИТЕ ЗВЕЗДИ БИСЕРА И ЛИДИЯ С НОВА ПЕСЕН

Различни кадри са снимани в гората над село Балша, а  красивите зелени гори, заснети с дрон са край загадъчното с. Царичина. Присъстват кадри от емблематичната пещера „Божиите очи“. В клипа участва и един от водещите танцьори на ансамбъл „Българе“ Светослав Петков, който е и директор на фолклорния фестивал в Жеравна. Черни връх също е част от видеоклипа.

Талантливите певици Бисера и Лидия се появяват в няколко различни визии - преминават чрез образите си през древността с невероятните дрехи, препращащи към траките, населявали нашите земи преди хилядолетия, преминават през мистиката на самодивите, непреходната сила, която предават българските носии, а двата прекрасни сокола, които са участници в клипа, придават загадъчност. Породата на соколите е „Скитник“ (Falco Peregrine Peregrinus) и са специално обучени за състезания.

ФОЛКЛОРНИТЕ ЗВЕЗДИ БИСЕРА И ЛИДИЯ С НОВА ПЕСЕН

ФОЛКЛОРНИТЕ ЗВЕЗДИ БИСЕРА И ЛИДИЯ С НОВА ПЕСЕН

Това не е първият голям проект на красивите млади жени. Наскоро те направиха запис и видеоклип към песента „Сяйна месечина“ – отново автентичен фолклор от Поморавието – историческите Западни български покрайнини.

Миналия месец Бисера и Лидия станаха лауреати на XV-тия Международен фолклорен конкурс, „Пауталия" 2021г. в гр. Кюстендил и взеха първо място на престижното състезание. 

ФОЛКЛОРНИТЕ ЗВЕЗДИ БИСЕРА И ЛИДИЯ С НОВА ПЕСЕН

ФОЛКЛОРНИТЕ ЗВЕЗДИ БИСЕРА И ЛИДИЯ С НОВА ПЕСЕН

Снимки:

1. – 6. Талантливите фолклорни звезди Бисера и Лидия.