Барби навърши 50 години

Барби навърши 50 години Днес най-известната кукла на планетата - Барби навършва 50 години, но за годините си се е запазила много добре и по лицето й няма нито една бръчка. Нейната тънка талия, дълги крака и пищен бюст е обект на завист от много жени по света.

Барби Милисент Робъртс се появява за пръв път на бял свят през март 1959 г. За изминалите десетилетия Барби многократно е променяла формата на лицето и цвета на кожата, а дължината на косите й е достигнала цели 27 см. За своя половин вековен живот Барби се е сдобила и четири сестри, както и с приятел Кен. Когато през 1959 г. са продадени първите 300 хиляди екземпляра от 30 сантиметровата кукла, едва ли нейната създателка Рут Хандлер е предвкусвала успеха на своята рожба. В света са продадени общо над 1 милиард различни Барби. Статистиците са установили, че почти 90% от всички момичета на възраст от три до десет години я имат за "приятелка", която могат да пременят в над 100 костюма – от медицинска сестра до стюардеса. През 2001 г. Барби се сдоби с конкурентка в лицето на куклата Братц – с големи очи и дързък вид, спечелила сърцата на по-големите момичета, припомня ИТАР-ТАСС. Но 50-годишната "вечна блондинка" Барби не унива и до ден днешен носи големи печалби на своите собственици.

Най-голямата торта за 50-годишния рожден ден на куклата Барби е висока 2,1 м и беше показана в Ботаническите градини в Сидни, Австралия. Съпътстваща изложба проследява историята на куклата, като показва нови и стари екземпляри. Смята се, че повече от 1 милиард кукли Барби са били продадени в повече от 150 държави по света, откакто куклата е пусната за първи път на пазара. Според компанията производител, "Мател" на всяка секунда се продават по три кукли Барби. В своята 50-годишна история куклата е имала 100 различни кариери и повече от 40 домашни любимци, сред които котки, кучета, коне, панда, лъвче и зебра. БГНЕС