АЛБЕНА АЛЕКСАНДРОВА ОТПРАЗНУВА 30 ГОДИШНИНАТА НА „РОШАВАТА ГАРГА“ С ЕКСЛУЗИВЕН РЕТРОСПЕКТИВЕН СПЕКТАКЪЛ

Хелена Тодорова

Ревю-спектакълът „БГ модна икона 2021“ беше открит от трикратната носителка на Златна игла Албена Александрова по случай 30 годишнината на „Рошавата гарга”. Дизайнерката създава моднaта къща през 1991 година и я превръща във водеща в дамската мода. През 1996 г. Албена заминава за Париж, където практикува мода в централата на Yves Saint Laurent. Две години по-късно става негов представител за България, а от 2000 година добавя марките Sonia Rykiel, Nina Ricci, Cacharel, Jean-Louis Scherrer, Castelbajac, Faust в своя бутик. По-късно среща Hanae Mori в Париж и става неин представител за България с линията й Haute Couture. Същата година модният експерт създава статуетка „Рошавата гарга“ по случай 10 годишния юбилей на модната къща.

Рошавата гарга

Албена Александрова е канена три пъти да облича куклата Барби по неин модел. Една от темите е „Да спасим София от боклука!” и тя облича своята Барби с отпадъчни материали, събрани от улицата. През 2005 и 2006 година престижната марка кафе „Лаваца“ канят дизайнерката да направи за тях колекции по теми „Първа класа“ и „Жената котка“ за представянето на годишния календар. За първи път в историята „Лаваца“ кани един и същи дизайнер за две поредни колекции.

Рошавата гарга

Рошавата гарга

Рошавата гарга

Рошавата гарга

В ревю-спектакъла на наградите за най-стилните и успешни българи Албена Александрова показа ексклузивната линия от 8 аутфита, предназначени за изложба в музей на модата. Ретроспективното връщане в годините на емблематични аутфити на бранда доказаха актуалността на дизайна и модната му линия и в наши дни. Начало на представянето на колекцията даде самата дизайнерка, която още от основаването на марката е и нейно лице. И така 30 години и над 130 арт креации, модни ревюта и фешън спектакли по-късно в Холандия, Франция, Русия и Америка, „Рошавата гарга” отпразнува своя юбилей именно в България по време на най-утвърдените модни награди в страната.                                       

Рошавата гарга

Рошавата гарга

Рошавата гарга

Рошавата гарга

„Аз създавам и предлагам облекла, които нямат давност. С дрехите на „Рошавата гарга“ винаги ще сте актуални, без значение от времето. Екстравагантната класика е точното определение на моя стил – стилът на личността. Във всекидневието си ние сме в роля, ние сме в образ, ние сме това, което сме! С дрехите на „Рошавата гарга“ ще ви посрещнат с уважение, а как ще ви изпратят – зависи само от вас!”, споделя създателката на модния бранд по случай 30 годишнината му.

Рошавата гарга

Рошавата гарга

Рошавата гарга

Снимки:

1. Дизайнерката Албена Александрова открива ревю-сектакъла.
2. - 9. Ревю на Албена Александрова по време на БГ модна икона 2021.
10. - 11. Проф. Любомир Стойков поздравява Албена Александрова за 30 годишнината на нейния бранд и й поднася специална грамота от Академията за мода.
12. Албена Александрова и проф. Стойков на финала на ревюто с манекените, представили колекцията на „Рошавата гарга“.
Фото: © Антон Марков / Академия за мода – 1, 2, 5, 6, 8, 10, 11
Фото: © Хайлайф / Академия за мода – 3, 4, 7, 9, 12