Mузика, любов и тоалети от Bridal Fashion

В месеца на любовта концерт-спектакълът ЛЮБОВ предизвика възторг още с първото анонсиране в медиите и изчерпване на билетите за броени дни. Събитието, което Плевенска филхармония представи с по два концерта в Плевен и София на 11 и 12 февруари, се превърна във водещо заглавие у нас. Всички изумителни млади солисти - носители на най-престижния приз за млади творци в България - Наградата за Полет в изкуството на Фондация „Стоян Камбарев“ и нейни стипендианти, както и лауреати на фондация „Йордан Камджалов“ дадоха категорична заявка за световна кариера.

Mузика, любов и тоалети от Bridal Fashion

„Проектът Камджалов - Тенекеджиева притежава категорична авторска концепция. Всеки детайл - от излизането на изпълнителите, носещи светлината в ръцете си, до ангелчето на финала, е поднесен елегантно, с вкус и с чувство за мярка.. ЛЮБОВ е истински проект на Надеждата. Изцяло извън клишетата и втръсналите стандарти, той вплита деликатно няколко изкуства и е на път да създаде нов и желан жанр, в който водеща е Любовта“.

Тайнственост и усещане за магнетичност, актьорски етюди, стихове и послания следваха темата на любовта в рамките на музикалната програма на концерта. А тя бе внимателно селектирана - за ценители и почитатели на класиката: „Песента на Солвейг” от Григ, „Годишните времена” на Вивалди (в нова и нечувана до сега трактовка на китара, маримба, вибрафон и виолончело), Менделсон - Симфония № 2, ре мажор. Музикалният четирикомпонентен спектакъл бе със светеща сцена, ефектно осветление и дизайнерски костюми, цялостна програмна линия и завладяващо присъствие на всички участници: солисти, оркестър, диригент и актьор. В ЛЮБОВ Деси Тенекеджиева (сценарист и режисьор на проекта) представи на публиката с авторски жестомимичен превод „Две хубави очи” от Пейо Яворов и „За тебе, моя Любима“ от Жак Превер, както и прецизна селекция на стихове на Константи Галчински, Гийом Аполинер, Робърт Бърнс, послания за любовта на Петър Дънов, Уилям Шекспир, Чарли Чаплин и дори на прекрасните деца от Бон Бон на Рози Караславова. Чрез динамиката и емоционалността на гласа си (изключително интересно режисирана фонограма) и силното си актьорско присъствие, тя създаде стилен акцент между концертните дялове в спектакъла, майсторски дирижирани от невероятния маестро Камджалов.

Mузика, любов и тоалети от Bridal Fashion

Актрисата блестеше в тоалет от 2 части, обсипан с 6000 кристала Swarowski на израелския ексклузивен бранд My Lady от Bridal Fashion.

Младостта и опитът творяха в синхрон на сцената, предавайки си енергия. В пълния блясък на красотата и таланта си, ангелското сопрано Мария Славова изключително грациозно представи музиката на Григ, следвана от диригентския жест на маестро Йордан Камджалов и оркестъра. Мария сияеше в бална рокля от многопластов тюл в стил „принцеса“ с гол гръб и нежна дантела на деколтето в цвят – „капучино“ също от Bridal Fashion.

мария

Последва нестандартното звучене на „Пролет” от Вивалди със солист изключителния Георги Димитров-Жожо – класическа китара. Ефектно звучаха дуетните моменти между концертмайстора на Плевенска филхармония Чавдар Вълков и солиращата китара. Нежната Лора Маркова, единствена изпълни партията на произведението в оригинал, но също намери свой авторски почерк и в нейното изумително изпълнение на „Лято”, бе пресъздадено огненото усещане на жаркия сезон.

Лора

Лора беше избрала изваяна по тялото рокля в цвета на любовта – „Valentine red”.

Сион Найман, виолончело, продължи виртуозната линия в „Есента” и направи запомнящи се дуети в тази негова изключително сложна за изпълнение музикална партия. „Зимата” влетя в бял костюм и свенлива младост в образа на изящната Сара Чакърова – пластинкови ударни инструменти. Сара е със завидна за възрастта си биография, концертирала е дори на Карнеги Хол. Заедно с диригента младата перкусионистка обрисува „Зимата” с много категоричност и музикална техника и представи всички динамични нюанси на сезона.

Маестро Камджалов фино моделираше енергията в залата, музиката на оркестъра и експресията на солистите.

Mузика, любов и тоалети от Bridal Fashion

Диригентът и солистите неколкократно се поклониха на публиката с уважение, изживяха в абсолютен синхрон дори и финалния поклон. На сцената отпред за заслужени аплодисменти поканиха вдъхновителя на идеятa ЛЮБОВ - греещата от емоция Деси Тенекеджиева.

Поради огромния интерес създателите на проекта обмислят нови дати за представяне на концерт-спектакъла в следващите месеци.

ЛЮБОВ се осъществи с подкрепата на Nova Film и IDEA.comm
Дизайнер: Анелия Петкова / Bridal Fashion
Фотографии: Иван Йорданов

Автор на текста: Тина Коилова, използвани са цитати и от анализа на Димитър Сотиров.