Храни, полезни за кожата

Нездравословното хранене може да увреди метаболизма, да доведе до наднормено тегло и да наруши функцията на органи, като сърцето, черния дроб и др. Храненето се отразява и на здравето и стареенето на кожата.
Представяме ви някои храни, които са много полезни за кожата.

Риба

Риба
За здрава кожа отлични храни са сьомгата, скумрията и херингата, защото са богати източници на омега-3 мастни киселини, които поддържат кожата плътна, еластична и хидратирана, а дефицитът им може да я направи суха. Омега-3 мастните киселини намаляват възпалението и зачервяването при акне. Дори могат да направят кожата по-малко чувствителна към вредните UV лъчи на слънцето.

Проучвания са показали, че рибеното масло може да помогне в борбата с възпалителните и автоимунните заболявания, засягащи кожата, като псориазис и лупус.

Богатите на мазнини риби също са източник на витамин Е, който е един от най-важните антиоксиданти за кожата - подпомага защитата ѝ от увреждане от свободни радикали и възпаления.

Рибата е източник и на висококачествен протеин, необходим за поддържане на здравината и целостта на кожата. Набавя и цинк - минерал, жизненоважен за регулиране производството на нови кожни клетки. Дефицитът му води до кожни възпаления, лезии и по-бавно зарастване на рани.

Авокадо

Авокадо
Авокадото е друга, полезна за кожата, храна. Има високо съдържание на здравословни мазнини, които благоприятстват много от функциите в тялото, както и поддържането на кожата еластична и хидратирана. То също е добър източник на витамин Е.

Орехи

Орехи
Те притежават много качества, които ги правят отлична храна за здрава кожа. Съдържат незаменими мастни киселини, които тялото не може да изработи само. Орехите са по-богати от повечето други ядки както на омега-3, така и на омега-6 мастни киселини. Имат и други важни витамини и минерали като цинкът, който функционира като бариера за микроорганизмите. Цинкът участва в заздравяването на раните, бори се с бактериите и възпаленията. Орехите имат и малки количества витамин Е и селен.

Защо са полезни ядките
7-те топ храни за здрава и красива коса
Храните, които ни пазят от коварните болести