Как да "активираме" ядките преди да ги консумираме
Специалистът по хранене и известен московски диетолог Татяна Скирда разкри как да „активираме“ ядките преди да ги консумираме, за да извлечем максимална полза за организма си от тях.
Ядките са източник на растителни протеини и здравословни мазнини, но когато ги консумираме директно, ползата от тях е малка, казва Скирда. “Във всяко семе, във всяка ядка се съдържа фитиновата киселина. Когато попадне в стомашно-чревния тракт на човека, тя започва да пречи на усвояването на важните микроелементи - желязо, магнезий, калций, цинк. Поради това абсорбцията на тези вещества от полезните ядки намалява с 30-40%. Вегетарианците например имат ниски нива на желязо, защото често ядат ядките без да ги обработят. Има три начина да разградите фитиновата киселина и да „активирате” ядките“, твърди диетоложката.
“Първият начин: термична обработка. Трябва да загреете ядките, но в тях има много масла, а загряването не е много полезно. Вторият начин: ферментация в специален разтвор. И най-лесният и най-разпространен начин е да ги накиснете. Изсипете суровите ядки за 5-6 часа или за една нощ във вода, след това ги подсушете и ще получите готов продукт, който е лесен за храносмилане и от който ще извлечете максимум полза. Това се отнася за всички храни, които покълват като бобовите растения и семената. Но след като сте накиснали и подсушили ядките, ще трябва да ги съхранявате в хладилник, защото вече са “живи” и бързо ще се развалят“, допълва тя.
Добавете вашия коментар към статията
Моля пишете на кирилица и с малки букви