Как да "активираме" ядките преди да ги консумираме

Специалистът по хранене и известен московски диетолог Татяна Скирда разкри как да „активираме“ ядките преди да ги консумираме, за да извлечем максимална полза за организма си от тях.

Ядки

Ядките са източник на растителни протеини и здравословни мазнини, но когато ги консумираме директно, ползата от тях е малка, казва Скирда. “Във всяко семе, във всяка ядка се съдържа фитиновата киселина. Когато попадне в стомашно-чревния тракт на човека, тя започва да пречи на усвояването на важните микроелементи - желязо, магнезий, калций, цинк. Поради това абсорбцията на тези вещества от полезните ядки намалява с 30-40%. Вегетарианците например имат ниски нива на желязо, защото често ядат ядките без да ги обработят. Има три начина да разградите фитиновата киселина и да „активирате” ядките“, твърди диетоложката.

Първият начин: термична обработка. Трябва да загреете ядките, но в тях има много масла, а загряването не е много полезно. Вторият начин: ферментация в специален разтвор. И най-лесният и най-разпространен начин е да ги накиснете. Изсипете суровите ядки за 5-6 часа или за една нощ във вода, след това ги подсушете и ще получите готов продукт, който е лесен за храносмилане и от който ще извлечете максимум полза. Това се отнася за всички храни, които покълват като бобовите растения и семената. Но след като сте накиснали и подсушили ядките, ще трябва да ги съхранявате в хладилник, защото вече са “живи” и бързо ще се развалят“, допълва тя.