Пиер Карден почина в Ньой на 98-годишна възраст

Модният дизайнер Пиер Карден почина в Ньой, Франция на 98-годишна възраст. Наред с дизайна си, Карден е известен с това, че е един от първите, които се възползват от лицензионни сделки, които са опора на модните къщи днес, поставяйки името и марката си върху различни продукти, включително аромати, интериори на самолети и слънчеви очила.

Пиер Карден
Дизайнерът Пиер Карден на младини

"Много е трудно да се направи име в модата. Когато го имате, трябва да печелите от него", каза Карден пред Асошиейтед Прес миналата година.

Смъртта на дизайнера беше обявена от семейството му и потвърдена в Twitter от Френската академия за изящни изкуства, която го направи член през 1992 г.

Кариерата на Карден започва през 1945 г., когато роденият в Италия дизайнер започва работа за модните дизайнери Жана Пакин и Елза Скиапарели. По-късно Карден отваря собствена компания и създава известната си "рокля с балончета" през 1954 г.

Рокля на Пиер Карден
Розова рокля на Pierre Cardin от 1968 г. Снимката е на Mabalu, Wikimedia Commons.

През 1959 г. той лансира концепцията за конфекция, вместо мода по поръчка, което води до изгонването му от Chambre Syndicale, водещото тяло на индустрията за висша мода. По-късно той бе възстановен.

60-те години са десетилетието, с което Пиер Карден е най-силно свързан, когато роклите му с квадратна кройка с геометрични форми и изрези бяха определени като "шик от космическата ера". Неговата колекция Cosmos от 1964 г. представя унисекс дизайни и през 1969 г. дизайнерът получава поръчка да направи скафандър за НАСА.

През 70-те години Карден е първият шивач, който е на корицата на списание Time. Посещава и Китай, ставайки първият френски дизайнер, който търгува със страната. Той продължи да работи през целия си живот, разширявайки дейността си в сферата на ресторантите и недвижимите имоти, но остава моден дизайнер.

Палто на Пиер Карден
Оранжево и черно палто на Пиер Карден, около 1970 г. Снимката е на ShenkarArchive в Wikimedia Commons

Пиер Карден е обявен за рицар на Почетния легион и е награден като "Chevalier des Arts et des Lettres" през 1983 г., награда, която отчита значителен принос в изкуствата. Дизайнерът е обявен за почетен посланик на ЮНЕСКО през 1991 г. и отваря собствен музей през 2014 г.

Поклон пред паметта му!