Ананас за младост и красота

Според Наталия Пугачова, диетолог в Института по персонализирана медицина на Сеченовския университет, ананасът може да бъде класифициран като продукт на младостта и красотата, защото съдържа силиций, богат е на манган, благодарение на който организмът поддържа енергийнияси метаболизъм на молекулярно ниво и нормални нива на глюкоза в кръвта.

Ананас

Ананасът помага да се поддържат здрави зъбите, костите, косата и ноктите. Специалистката твърди още, че има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Ензим, наречен бромелаин, помага за разграждането на протеина до аминокиселини, което подобрява храносмилането. Фруктовите киселини допринасят за производството на стомашен сок, който също помага за правилното функциониране на червата. Други лечебни свойства на ананаса са понижаване на кръвното налягане, предотвратяване на тромбове, противовъзпалително действие, разтваряне на фибриновите тапи при разширени вени, прочистване на кръвоносните съдове, извеждане шлаките и общоукрепващ ефект върху организма.

Според Пугачова могат да се консумират около 200 грама пресен ананас на ден или да се пие 200 милилитра сок, а маринованото с ананас месо е по-лесно усвояемо. Редовната употреба на ананас се приема като профилактика на заболявания на сърдечно-съдовата система. Хора с повишена стомашна киселинност или язва обаче трябва да внимават с консумацията на този плод. Той има и високо съдържание на захар - 15%.

За да е по-забавна консумацията на този полезен плод, предлагаме ви една рецепта за ефектен ПАПАГАЛ ОТ АНАНАС.

папагал от ананас

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПАПАГАЛ ОТ АНАНАС

1 ананас
1 морков
2 бр. зърна черен пипер
клечки за зъби

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Листата на ананаса се подрязват с ножица, за да се оформи опашка. Ананасът се срязва наполовина напречно. Частта, към която са листата се остъргва с нож, така че да се оформи главата. Другата част се издълбава, като с нож се отрязва и изважда вътрешността, която се нарязва на кубчета и отново се връща в получената "купичка". От моркова се изрязва човката на папагала, която се прикрепва с клечка за зъби към главата. За очи се поставят зърната черен пипер. За крака се забождат клечки за зъби, с които папагалът се прикрепва към купичката.

За гарниране при сервиране в чинията можете да поставите и други плодове. Рецептата е от Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения.

Още по темата:

Ананасът помага за свалянето на до 3 кг за седмица
Приложения на ананаса в разкрасителните процедури
Ананасът влияе добре на костите и нервната система