Издъхна първият български манекен

* Напусна ни Сашо Йорданов – доайенът на професионалните български модели сред мъжете

Проф. Любомир Стойков

Когато ми звънна телефона и на дисплея се изписа името на Сашо Йорданов – мой стар приятел, свързан с българската мода от десетилетия, очаквах да зазвучи неговият характерен благ тембър. Вместо това, обаче, чух тъжния глас на съпругата му Анелия, която ми съобщи, че той е починал на 19 ноември 2020 г. на 84-годишна възраст. Много, много жалко. Отиде си един добър човек, с широко сърце и дългогодишна преданост към стила и естетиката. Кой е Сашо Йорданов? Той е първият български професионален мъж-манекен, музикант, състезател по плуване – на младини.

Сашо Йорданов – доайенът на професионалните български модели сред мъжете

Работил е като манекен (днес по-често казваме - модел) в периода 1956 - 1963 година. Показвал е българска мода на много ревюта и във фотосесии за списанията "Лада", "Божур" и различни рекламни каталози. Снимал е за Студио "Екран" и за Българската телевизия.Участвал е в изяви на Дома за модели, Индустриалимпорт и  ЦНСМ. Работил е в отдел "Маркетинг и реклама" на модна къща "Рила стил", бил е директор на Агенция „Визаж“ и др. През 50-те години на миналия век свири в джаз-клуба на ЦУМ заедно с Людмил Георгиев, Морис Аладжем, с Емануил Манолов - Бадема. Там го забелязват и го канят да участва за пръв път в модно ревю.
По време на наши разговори – приятелски и професионални, много ценни мисли и спомени на Сашо Йорданов са се запечатали в душата и сърцето ми. Ето няколко от тях:

"Модата е изкуство. Чисто изкуство. Всеки не може да се занимава с мода. Трябва да го имаш вътре в душата си. И да го пренесеш върху дрехата".

"Мисията на манекена? Когато аз показвах облеклата никога не съм търсил лична изява. Правил съм всичко, за да покажа основно линията, да изтъкна например ръкава и т.н. Всичко, което ми е правило впечатление - хубаво или лошо, съм го споделял с дизайнера".

Сашо Йорданов – доайенът на професионалните български модели сред мъжете

"Тогава (края на 50-те и началото на 60-те години) имаше публика, която ценеше модното ревю. Хората бяха едни и същи. От старата буржоазия. На ревюто се гледаше като на изкуство. Музиката се изпълняваше на живо. Когато през 1959 година ЦУМ гостуваше на ГУМ в Ленинград, беше осигурен цял Биг Бенд (тогава организатор от българска страна бе Антон Ставрев)“.

"Един от най-силните ми спомени е свързан с голямото ревю „Белград – София“ през 1958 година, което се състоя в нашата столица. Подиумът - мостче започваше от бул. "Дондуков" и свършваше на бул. "Стамболийски". Цялото Радио Белград беше пристигнало заедно с най-популярния им водещ!"...

Бог да те прости, Сашо! Царство ти небесно...Нека да бъде светла паметта ти!

Сашо Йорданов – доайенът на професионалните български модели сред мъжете

Академията за мода изказва най-дълбоки съболезнования на семейството и близките на Сашо Йорданов.

Снимки:

1. Кколаж: Вдясно - Сашо Йорданов представя колекция есен-зима 1958/1959 (сп. Божур), а вляво е на рожден ден на Агенция "Визаж" - 2013 г.
Фото: Личен архив на Любомир Стойков и Internet.

2. – 3. Архивни фотографии от личния живот на Сашо Йорданов
Фото: Анелия Йорданова, Фейсбук