Защо ядем шоколад, когато сме нервни

Защо когато сме ядосани или стресирани се нахвърляме върху шоколада и сладките изкушения?

Учени от Националния институт за физиологични науки в префектура Аичи, Япония твърдят, че виновни за това са конкретни неврони. Те са правили тестове с опитни мишки и са установили, че невроните, реагиращи на стреса, започват да изпитват и глад за захари. В такива ситуации гризачите изяждали три пъти повече захари от нормалното, а намалявали наполовина поетите чрез храната мазнини.

Шоколад

Ясухико Минокоши, ръководител на екипа, твърди, че "Много хора изпитват чувство за вина, тъй като прибягват до сладките лакомства, когато са стресирани. Те трудно си прощават, че не могат да издържат на изкушението". Според него това е естествена реакция на невроните на хората, а не на съзнанието им и за това нямат вина.

Понастоящем екипът на Ясухико Минокоши се е съсредоточил върху намирането на специфичната молекула в невроните, отговорна за пораждането на глад за сладки изкушения при стрес. Ако тя бъде отстранена, най-вероятно ще може да се борим по-ефективно със затлъстяването и дори ще намалим консумацията на шоколад и захарни изделия.