Български дизайнер с проект на най-ефектния Батмобил

Българският дизайнер Енчо Енчев, чийто проект за Батмобил е обиколил света преди няколко години, вече има нова версия. Сегашната кола на Батман се сторила "прекалено земна" на Енчев.

Батмобил

Проектът му Batmobile 2020 GT concept изглежда доста впечатляващо. Дизайнерът, цитиран от Automedia.bg, е заявил: "Знам, че се задава нов филм за Батман и колата, която използват в него, е готина, но твърде "земна"... Винаги съм харесвал повече футуристичните и откачени на вид машини от старите филми. Надявам се един ден да имам шанса да проектирам колата за филма".

Първият му проект по темата от преди няколко години е предизвикал сензация в интернет, а авторитетното британско Top Gear е изразило същата надежда като Енчо - че създателите на филма ще му дадат шанса да направи следващата кола. По-късно нашумелият "Батман от Калгари" - канадецът Дан Макким, който се занимава с проекти за деца, се е свързал с Енчев с молба да му помогне за дизайна на автомобил за благотворителна кауза.

Българинът е потомък на няколко поколения тревненски майстори-резбари, но сам се е насочил към по-съвременни форми на изкуството и от години работи като старши 3D-дизайнер в софийското поделение на гиганта в областта на компютърните игри Ubisoft.