Изобретиха маски, които убиват COVID-19

Mаски за лице, които убиват Ковид-19 за броени минути, са създадени от канадска фирма. Университета в Торонто е потвърдил, че маската неутрализира 99% от коронавирусите. За пробив се говори и в Израел, и в Германия.

Новият коронавирус се предава най-вече по въздуха чрез капчици и аерозолни частици, които се отделят при кашляне, кихане и говорене. По тази причина се препоръчва носенето на предпазна маска за лице на всички места, където има много хора.

Изобретиха маски, които убиват COVID-19

Според последни изследвания от различни страни, носенето на предпазна маска е спасило милиони хора от заразяване, а вероятно стотици хиляди от преждевременна смърт.

Редица германски медии посочват, че новоизобретените канадски маски не само предпазват от предаване на заразата, но и могат да унищожат вируса. Тези дни още няколко фирми са представили свои маски, убиващи вируса за броени минути.

Една от тези фирми е канадската I3 Biomedical. Когато Sars-CoV-2 докосне повърхността на предпазната маска, бива неутрализиран. Екип от учени от Университета в Торонто твърди, че повърхността на маската Triomed Active убива над 99% от коронавирусите "и то само в рамките на няколко минути". Това е "благословия" за работещите в здравния сектор. Експерти от Хонконг са установили, че коронавирусът се задържа до седем дни на повърхността на обикновените хирургически маски.

Учени от Техническия университет в Аахен, Германия, са изобретили съвместно със свои колеги от Свободния университет в Берлин маска за лице, която може да убива дори 99,9% вирусите, попаднали на повърхността им. За тези маски са използвани текстилни материали на швейцарската фирма Livinguard и са изработени на метална основа. Учените от Берлин и Аахен твърдят, че са абсолютно безвредни за кожата и белите дробове и могат да бъдат носени до 200 пъти.

Уве Рьослев от Свободния университет в Берлин казва, че "Материалите, от които са изработени тези маски, деактивират вирусите".

Принципът на неутрализиране работи по следния начин: повърхността на маските е със силен положителен заряд. Щом вирусите с тяхната отрицателно заредена обвивка докоснат маската, те се залепват и малко по-късно се разграждат. Разрушените обвивки на вирусните частици губят свойствата си, падат от маската или могат да бъдат отстранени с вода.

Експертът по инфекциозни заболявания Томас Якобс е казал пред германската телевизия N-tv, че "Този принцип съществува и в природата: биомолекулите с положителен заряд могат да убиват вируси, бактерии и дори туморни клетки". Той е обяснил, че и клетките на имунната система имат подобни молекули, които убиват причинителите на болести. "Положителният заряд на тези молекули убива негативно заредената мембрана, която е нужна на вируса, за да оцелее."

В Израел фирма Argaman Technologies произвежда подобни маски. Тя използва елемента мед, който придава на текстилния материал положителен заряд. Очаква се скоро маските да бъдат пуснати и на пазара в Германия, но фирмата е подчертала, че все още не е провела изследвания с коронавируса.