Носители на „Златна игла“ с ревю-спектакъл в чест на новата дизайнерска генерация

*Най-утвърдените ни модни асове показаха свои произведения по време на „Изгряваща звезда 2020“

Хелена Тодорова

В чест на първата церемония по връчване на наградите „Изгряваща звезда 2020“ Академията за мода организира бляскав ревю-спектакъл. По покана на нейния председател преди да бъдат връчени отличията на най-перспективните млади дизайнери, по едно свое предложение показаха вече утвърдените модни творци, носители на най-престижния приз за мода в България – „Златна игла“. В своето слово при откриването на вечерта проф. Любомир Стойков заяви: „Ще имаме удоволствието да се насладим на творенията на едни от най-добрите ни родни дизайнери, но нека тази вечер блясъкът на „Златната игла“ да отстъпи пред блясъка на „Изгряваща звезда“, защото си струва и младите наистина го заслужават.“   

Изгряваща звезда 2020

Изгряваща звезда 2020

Ревюто беше открито от Мариела Гемишева, която е дизайнер на годината за 2017-та. Тя показа аутфит от ексклузиваната мини колекция от аксесоари – КОРОНА ПЛЮС 2020, провокиранa от пандемията COVID-19. Аксесоарът е комбинативен с многофункционални облекла, присъстващи в съвременния дамски гардероб. В зависимост от стилистиката маската може да е чудесно допълнение както към ежедневен аутфит, така и към по-официален.

Изгряваща звезда 2020

Изгряваща звезда 2020

Николай Божилов – „Най-добър млад дизайнер“ за 2013-та година, отличен също с извънредна „Златна игла“ през 2010-та година, представи скулптурирана и балансирана визия от комбинацията на топ и пола, създадени от рециклирани материали. Носителката на приза в същата категория през 2018-та година – Елена Златева, участва в ревюто с модела Blue Butterfly от колекцията Over the Rainbow, изработен изцяло ръчно. Роклята е с изразени обеми със силует на пеперуда, наподобяваща движенията и лекотата на крила.
Теодора Спасова – дизайнер на „Миноар“ и носител на „Златна игла“ за „Най-добър млад дизайнер“ за 2016-та и „Модна иновация“ за 2020-та година, представи дамска рокля от коприна в комбинация с бронежилетка от колекцията на бранда за лято 2020. Тазгодишната носителка на приза Диляна Матеева показа сет от колекция „Чистотата на добротата“, вдъхновена от Майка Тереза, изработен от нежна коприна с нарисувана ръка даряваща любов.

Изгряваща звезда 2020

Изгряваща звезда 2020

Трикратната носителка на „Златна игла“ Евгения Живкова представи аутфит от новата си колекция, вдъхновена от променената позиция на жените, които стават все по-решителни, независими и силни, с изграден собствен стил. В същото време носи посланието, че дамите трябва да запазят своята изисканост и елегантност. Йорданка Чернаева, която е носител на „Златна игла” за цялостно творчество  за 1996-та година, участва в ревюто с рокля, създадена от двоен плат марокен в изумрудено зелено и коралово. Предложението на г-жа Чернаева беше представено от дъщеря й Росица Рангелова и внучката й Надежда Рангелова.

Изгряваща звезда 2020

Изгряваща звезда 2020

Албена Александрова – „Дизайнер на годината“ за 2004-та, показа аутфит от колекция „Неопитомен” за пролет-лято 2020. Предложението на „Рошавата гарга“ е вдъхновено от Екзюпери и неговата книга „Малкият принц”. Албена Александрова разказва чрез смели и неочаквани палитри какво значи „да опитомиш”. „Ако ме опитомиш, ние ще изпитваме необходимост един от друг? Необходимо ли е, когато истината се вижда само със сърцето?“

Изгряваща звезда 2020

Изгряваща звезда 2020

Трикратната носителка на приза Жана Жекова представи рокля с прибран силует с нежна розова 3D дантела. Ина Асса – „Дизайнер на годината“ за 2020-та, показа ефирна рокля от колекцията Mademoiselle Credo by Ina Assa с камбанка ръкав в цветен тропически принт, лежерен А-силует и един много разпознаваем за дизайнерката детайл – черната панделка.

Изгряваща звезда 2020

Изгряваща звезда 2020

Дефилето на носителите на „Златна игла“ закри Светослав Колчагов, който беше отличен за „Дизайнер на годината“ през 2016-та. Той представи аутфит от колекция „Поп Арт“, перфектен за изискано вечерно парти. Уникалното в конструкцията на роклята е, че е изработена чрез драпиране на едно единствено парче плат.

Изгряваща звезда 2020

Изгряваща звезда 2020

„Изгряваща звезда 2020“  се реализира с любезното съдействие на: „Лаваца“, „Банка ДСК“, „Витоша Парк Хотел“, M3 Communications, KWIAT, клиники ТОРАКС, „Балкантел“, Selena ES, Balmain Hair Couture, сладкарници „Неделя“, „Агресия“, „Рай кетъринг“, Мария Младенова и бутик за цветя „Талисман“. Партньори на събитието са и Българския моден портал Fashion.bg и Българската модна асоциация.

Изгряваща звезда 2020

Изгряваща звезда 2020

Изгряваща звезда 2020

Изгряваща звезда 2020

Изгряваща звезда 2020

Снимки:
1. Предложение на Мариела Гемишева.
2. Мариела Гемишева с модела представил нейното предложение.
3. Предложение на Ники Божилов.
4. Ники Божилов с модела представил неговото предложение.
5. Предложение на Елена Златева.
6. Елена Златева с модела представил нейното предложение.
7. Предложение на Теодора Спасова.
8. Теодора Спасова с модела представил нейното предложение.
9. Предложение на Диляна Матеева.
10. Диляна Матеева с модела представил нейното предложение.
11. Предложение на Евгения Живкова.
12. Предложение на Йорданка Чернаева.
13. Предложение на Албена Александрова.
14. Предложение на Жана Жекова.
15. Жана Жекова с модела представил нейното предложение.
16. Предложение на Ина Асса.
17. Ина Асса с модела представил нейното предложение.
18. Предложение на Светослав Колчагов.
19. Светослав Колчагов с модела представил неговото предложение.

Фото: Антон Марков / Академия за мода