От 1 юли се въвеждат нови мерки за бизнеса както и за влизане на чужденци в Гърция

От 1 юли 2020 г. всички пристигащи в Гърция, независимо от националността им, трябва да са попълнили най-малко 48 часа преди това специален онлайн-формуляр. Влизането в Гърция от България ще става само през ГКПП „Кулата-Промахон“. През други сухопътни гранични пунктове ще може да се минава само по съществени причини, които все още не са уточнени.

В света се отварят още:

- в Турция и Белгия - киносалоните и театрите;

- в Австрия – кината; разрешени са и културни събития с публика до 250 души;

- Испания и Португалия - сухопътната им граница;

- Париж - музеите Център Помпиду и Гран Пале;

- Освиенцим - музеят на Аушвиц-Биркенау;

- Ню Йорк - общинските плажове Кони Айлънд и Рокауейз;

- Япония - увеселителният парк Токио Дисни;

- Грузия - всички дейности за туристи.

Мярката 60:40 ще продължи да действа до 30 септември с някои промени и разширения към дадени дейности и сектори на икономиката – към секторите ресторантьорството и хотелиерството се присъединяват транспорт и пътнически превози, здравеопазване и образование. Могат да кандидатстват тези, които нямат договор със Здравната каса, кръвни и тъканни банки, частни детски ясли, частни детски градини.
Мярката не се отнася за работещите в селското, горското и рибното стопанство, застрахователните дейности и държавното управление.
Отпада изискването работодателите да са платили данъци или осигуровки за 2020 година, но следва да са ги декларирали като дължими. Данъците трябва да се платени към 31 декември 2019. Срокът за обработка на заявленията ще се увеличи от 7 на 10 дни.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров е съобщил в Сутрешния блок на БНТ, че „до края на септември, ще бъдат подкрепени около 300 хил. души, затова се разширяват и секторите - сезонни работници, хотелиери, ресторантьорство, пътнически транспорт. Тези 290 лева по Оперативна програма "Човешки ресурси", които от утре (1 юли) почват да действат - пътническият транспорт и туризмът ще имат достъп до тях за подкрепа на работниците си. За тези два сектора подкрепата става 80:20. От 1 юли започва да действа и мярка, в размер на 160 млн. лева, за туризма - целево, за назначаването на безработни.“ От тези 160 милиона лева за дребния бизнес ще могат да се възползват фирми от ресторантьорството, туризма, транспорта, търговията на дребно и преработвателната промишленост.