В Германия правят чаши от утайка от кафе

Кафето е най-популярната напитка в света, но едва ли сте си задавали въпроса какво количество отпадъци генерира производството и употребата на кафе. Германският стартъп Kaffeeform е намерил начин да превръща утайката от кафето в красиви чаши за многократна употреба.

В Германия правят чаши от утайка от кафе

Всеки ден утайката от няколко кафенета в Берлин се събира от няколко колоездачи. Тя се обработва, след което към нея се добавят и други естествени материали. Резултатът е четири различни вида чаши за кафе - за еспресо, капучино, лате и награждаваната чаша Weducer ™ за кафе за из път. Всички чаши са изключително издръжливи и леки и имат слаб аромат на кафе. Продават се на десетки места в Европа и се ползват в над 20 кафенета в Берлин, дори и в едно на центъра на София.

Ако чаша се счупи или бъде счупена, може да се върне на компанията, за да бъде рециклирана, а материалът да се използва повторно.

В Германия правят чаши от утайка от кафе

Компанията обмисля да създава от утайката на кафето и други изделия за бита. Тя иска да вдъхнови и насърчи потребителите да правят по-информиран избор, когато купуват и да преосмислят потреблението си. Чашата за многократна употреба, направена на основата на кафе, може да се счита за първа стъпка към нулевите отпадъци и бъдещето без пластмаса.

В Германия правят чаши от утайка от кафе