Широко използваните лекарства за високо кръвно може да предпазват от тежка форма на COVID-19

Известно е, че пациентите с високо кръвно са два пъти по-застрашени от смърт и по-често се налага да бъдат поставяни на апаратно дишане. Приемащите лекарства за контролиране на кръвното налягане са със значително по-малък риск от смърт от COVID-19 от тези, които не вземат мерки за него.

Ройтерс предаде, че изследване в Китай, резултатите от което са публикувани в Европейското списание за сърдечносъдови болести, е доказало, че масово използваните лекарства за високо кръвно може да предпазват от тежка форма на COVID-19.

Широко използваните лекарства за високо кръвно може да предпазват от тежка форма на COVID-19

Изследвани са 2900 пациенти, приети през февруари и март в болница в Ухан. Анализирайки данни и от предишни изследвания, китайските учени са установили, че и лекарствата за високо кръвно ACE-инхибитори и ангиотензин рецепторни блокери (ARBs) по-специално могат да са свързани с по-нисък риск от смърт от COVID-19.

Няколко учени от екипа са писали, че лекарствата могат да увеличават податливостта на COVID-19. Фей Ли, един от авторите на изследването от болница в гр. Сиан, е казал: "Бяхме доста изненадани, че тези резултати не потвърдиха първоначалната ни хипотеза; всъщност те са точно в обратна посока, с тенденция в полза на ACE-инхибиторите и ARBs".

Доказателствата засега са само от наблюдения, а не от изпитания на случаен принцип. Специалистите обаче "предлагат пациентите да не спират лечението си, освен ако лекар не настоява за това".

Същата препоръка е издадена и от Американският колеж на кардиолозите и Американската асоциация по сърдечносъдови болести.

Д-р Луис Руилопе от университетската болница в Мадрид в коментар към статията в списанието е написал, че резултатите от китайското изследване насочват към възможността тези лекарства да се изследват като лечение за COVID-19.