Как пандемията промени света на модата

В света на модата всичко е динамично – новите дрехи бързо стават стари, защото дизайнерите бързат да предлагат колекциите си за следващата година, мислейки няколко крачки напред. Организирани се все повече седмици на модата и са шити все повече нови модели. Пандемията ускорява промените, които модната индустрия вече е обмисляла.

Armani
Модел на Armani

Джорджо Армани планира да създава колекциите си, без да се позовава на определени сезони. Дрийс Ван Нотен се е застъпил твърдо за коренна промяна в модния календар. Алесандро Микеле е заявил, че модна къща Gucci вече ще представя само две колекции годишно, вместо обичайните пет.
По този начин големите дизайнери зад модните гиганти ще имат повече време да разгърнат въображението си и да представят по-мащабни и стойностни проекти. Освен това стойността на дрехите ще се вдигне, тъй като досега многото колекции са довели до намаляване на цената им. Тепърва ще се разбере кои други в индустрията ще предпочетат същия график.

Според Карло Капаса, президент на италианската Модна палата, решението на Микеле е чудесно и вдъхновяващо, и сега е моментът дизайнерите да експериментират и да донесат нужната промяна.

Алесандро Ферери, изпълнителен директор на The Style Gate, е заявил пред модната платформа WWD следното: „Картините на Пикасо не се изхвърлят, когато остареят. Защо дизайнерските творби да бъдат изпратени в забвение, само след един-два сезона? Та тези дрехи са изкуството на техните създатели! Те са художниците в модата. Новите промени ще върнат тази ценност в модния свят, ще върнат лукса на модните къщи“.

Междувременно вече започнаха добрите новини от модната индустрия. Седмицата на модата в Копенхаген ще се проведе физически от 9 до 12 август. Марките ще представят своите колекции пролет-лято 2021 г.