Абитуриентите ще имат балове през лятото

Випуск 2020 ще бъде запомнен с необичайните балове, които за първи път вместо май ще се състоят последните уикенди на юни и първите две съботи на юли.

Абитуриентките ще носят маски в модния за сезона цвят пепел от люляк, за да са в тон с преобладаващите рокли. Ако баловете са на закрито, където вече е разрешено събиране, то вероятно ще трябва да има лични предпазни средства, съобщава "24 часа".

Повечето училища са насрочили изпращания на випускниците си в дворовете на училищата за 25-26 юни. Тогава ще им бъдат връчени и дипломите за средно образование. Новото още е организирането на купоните - всяко училище и всеки град ще решават сами за себе си, спазвайки определени правила.

Балът на Френската гимназия в София трябваше да бъде на 26 май. Сега чакат щаба и планират бала на седемте паралелки за средата на юли, а вече са капарирали място в столичен хотел.

Абитуриентите ще имат балове през лятото

Директорът на Националната природо-математическа гимназия Ивайло Ушагелов е споделил, че са поздравили виртуално зрелостниците си с клип, пуснат в социалните мрежи и интернет страницата на училището. В НПМГ предаването на знамето, изпращането и връчването на дипломите ще бъде на 26 юни, а абитуриентският бал е планиран за края на юни в ресторанта, организиран преди извънредното положение.

В други училища, като 119-то, балът ще е бъде в средата на юли. "Не може на бал да спазваш ограничения и отстояния един от друг. Все пак трябва да има по един танц", е заявил за "24 часа" директорът Диян Стаматов, който ще празнува заедно с випуска от 4 паралелки и десетина учители.
Във Враца също ще има балове, според Виктор Кръстев - директор на най-голямата гимназия "Христо Ботев" в града, но ще бъдат месец и половина след обичайното време.

В Благоевград все още не са определили дати за баловете, но обмислят да са в края на юни. Според завършващите ще бъде много трудно по средата на лятото да се събере целият клас. Затова някои класове са отпразнували завършването си с минибалове, като са се събрали в заведения с маси на открито.
В Пловдив директорът на Математическата гимназия Веселина Карапеева е казала, че: "Част от кувертите са платени преди месеци, тоалетите са готови. Сега са насрочили купона си за 25 юни, но никой не знае дали ще се проведе“.

Тази година абитуриентите във Велико Търново ще празнуват още по-царски. За компенсация на отложените им балове кметът на града Даниел Панов е съобщил, че изпращането на Випуск 2020 ще бъде на Царевец. В три поредни вечери, от 27 до 29 юни, близо 800 абитуриенти ще преминат по червения килим на площада пред крепостта. После ще се изкачат от първата порта до Пирамидата на независимостта, където кметът ще ги поздрави. След това ще отбележат тържествения ден в по-големите заведения в града и Арбанаси.